Societat 05/06/2023

La Plataforma per la Llengua considera "gravíssim" que la UIB lliuri els exàmens de Selectivitat en català i castellà

L'associació demana una reunió "d'urgència" amb el rector, Jaume Carot, i critica que "s'hagi pres la decisió sense esperar el pronunciament del TSJIB"

ARA Balears
2 min
Estudiants fent un examen de les PBAU a la UIB aquest juny.

PalmaLa decisió de la UIB de lliurar els exàmens en català i en castellà a les proves de Selectivitat, sense esperar el pronunciament del TSJIB al recurs de l'associació PLIS Educación, ha provocat la resposta de la Plataforma per la Llengua. En un fil de Twitter, l'organització sol·licita una "reunió d'urgència amb el rector de la UIB, Jaume Carot, davant aquesta gravíssima notícia".

El recurs de PLIS considerava una vulneració de drets fonamentals que l'alumne hagués de demanar poder tenir els enunciats en castellà. Dijous passat, en el marc de la Comissió Organitzadora de les PBAU, la vicerectora d'Estudiants, Carmen Touza, va considerar que el recurs contenciós de PLIS "estava ben fonamentat a escala jurídica i pedagògica". La decisió, va dir la UIB, s'ha pres en previsió que el TSJIB pogués adoptar mesures cautelars en els pròxims dies "i en línia amb la decisió adoptada en altres territoris de parla catalana, on els tribunals varen pronunciar-se a favor d'un recurs semblant".

Els alumnes poden respondre les proves en català i castellà

Fins ara, es distribuïen per defecte les proves en català i a continuació es demanava qui en volia la versió en castellà. Ara, davant el canvi de rumb de la UIB, els professors vigilants hauran d'anar alumne per alumne i demanar-li en quin idioma vol les proves. De totes maneres, els estudiants poden respondre les proves en la llengua oficial que prefereixin.

Davant el gir dels esdeveniments a quatre dies de l'inici de les proves, la Plataforma per la Llengua exposa que es va "personar per defensar la situació actual: els exàmens en català per defecte i en castellà per a qui ho demani". El 22 de maig el TSJIB inadmet el recurs de PLIS per "manca de legitimació i els dona 10 dies perquè el fonamentin, de manera que fa inviable el recurs", continua.

Davant aquest fet, la Plataforma per la Llengua critica que la UIB hagi acceptat els postulats de PLIS sense esperar el pronunciament de la justícia i "sense que s'hagin imposat mesures cautelars". És per això que, "com a codemandants, demanem que la UIB no cedeixi, a fi de poder continuar en el procediment –judicial–", demana l'associació.

stats