Societat 22/07/2020

Un 40% de la planta hotelera de Mallorca s'ha reactivat

Les reserves són lentes i encara hi ha cancel·lacions

Catalina Riera
2 min
Les previsions que té el sector són millors de les que tenia el Govern enmig de l'etapa més dura del confinament.

PalmaDels 850 hotels associats a la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM) se n'han reactivat un 40% durant aquest mes de juliol, segons indica la vicepresidenta de l'entitat, María José Aguiló. De fet, des que va arrancar el pla pilot per impulsar el turisme, concretament dia 15 de juny, els hotels de Mallorca s'han "anat reactivant progressivament en les diferents zones turístiques de l'illa", afegeix. Pel que fa a les reserves, fonts de la FEHM manifesten que tot i que se'n van fent de manera lenta, també hi ha cancel·lacions, però tenen clar que "amb la temporada atípica que estam vivint, és normal aquesta situació d'incertesa en les reserves i anul·lacions".

En concret, la majoria de les reserves que es fan en aquests moments són d'alemanys, encara que el mercat britànic "s'està reincorporant de manera progressiva", apunta Aguiló. El mercat nacional també té un paper important en aquesta temporada turística, ja que viatja a Mallorca per "estades curtes". Fins i tot el turisme local "es desplaça fins a diferents punts de l'illa els caps de setmana", comenta la vicepresidenta de la FEHM. Així mateix, s'espera que a final del mes de juliol "les reserves del mercat escandinau també hagin augmentat".

Amb aquestes dades es demostra que les expectatives per la temporada turística d'aquest any són millors que no indicaven les previsions del Govern fetes enmig de l'etapa més dura del confinament. En concret, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball comptava que aquest 2020 la recuperació no començaria fins a l'agost i que aquell mes tot just s'arribaria a un 25% de la facturació de l'any passat.

De fet, a la zona de la Platja de Palma l'ocupació aquest mes de juliol rondarà el 37% de mitjana en els hotels que han obert les portes. Així mateix, es preveu que el 31 de juliol hagin reiniciat l'activitat 63 hotels, un 57% del total, que representen un total de 21.275 places, apunta l'Associació Hotelera de la Platja de Palma en una nota. Els hotelers d'aquesta zona també confien que les reserves "s'animin i puguin obrir més hotels durant l'estiu". Pel que fa a l'agost, la situació de la Platja de Palma podria millorar, amb l'obertura "de quatre hotels més i una ocupació del 34,5%".

Per altra banda, la planta hotelera de la zona de Sant Llorenç i Son Servera es mostra més desil·lusionada. El president de l'Associació Hotelera de Cala Millor, José Marcial Rodríguez, comenta que de les 37.000 places hoteleres que comprenen els indrets de s'Illot, sa Coma, Cala Millor, Cala Bona i la Costa dels Pins, per ara, només n'ha obert un 35% i creu que la situació podria empitjorar amb vista al mes d'agost. "Vàrem obrir amb la il·lusió d'anar incorporant més hotels amb el pas del temps, però la realitat és que no crec que ho puguem fer", apunta.

stats