Societat 29/06/2021

El Pla Agrari de Menorca proposa 59 accions valorades en 25 milions d'euros

Crear llocs de feina i evitar l'abandonament són alguns dels objectius

Iván Martín
2 min
Un dels objectius del Pla Agrari és la preservació del camp de Menorca.

MaóEl Pla Estratègic de Menorca proposa un total de 59 mesures que suposen una inversió de 25 milions d'euros. Entre aquestes mesures es fa espacial incidència en la modernització del sector a través de la implantació de tècniques productives, l'impuls d'empreses emergents vinculades al sector, així com l'actualització de la maquinària i els equipaments per avançar cap a la digitalització. D'altra banda, també s'incideix en la necessitat de millorar els processos comercials o la millora de la formació dels treballadors.

El Pla Agrari ha comptat amb la participació de 60 agents clau rellevants, que han format un grup de treball. Han realitzat 40 entrevistes personals a associacions vinculades al sector, agents de l'administració pública, pagesos, propietaris de finques i partits polítics. També s'han efectuat 103 enquestes a agricultors i a 385 a ciutadans. El document té l'objectiu de planificar i orientar l'activitat agrària durant els pròxims cinc anys. També es pretén crear llocs de feina, evitar l'abandonament de conreus i finques, potenciar la producció i comercialització de productes agrícoles i ramaders de qualitat i proximitat, crear demanda dels productes agraris locals i preservar els valors paisatgístics, ambientals i patrimonials que el camp porta associats.

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha destacat la iniciativa: "És una prioritat per a nosaltres i encaixa amb la voluntat de seguir reforçant l'agricultura a Menorca, un sector essencial per a l'economia insular, i que necessita el suport institucional per fer front als nous reptes". Per la seva banda, el conseller d'Economia, Bep Pastrana, creu que el document "ha de suposar el punt de partida per posicionar la figura de la pagesia en el centre de l'activitat agrària mitjançant la diversificació".

El Pla s'estructura en nou objectius específics en línia amb el que es marca des de la Unió Europea: assegurar ingressos justos, incrementar la competitivitat, reequilibrar el poder en la cadena alimentària, lluitar contra el canvi climàtic, protegir el medi ambient, conservar el paisatge i la biodiversitat, estalonar el relleu generacional, mantenir les zones rurals vives, protegir la qualitat dels aliments i de la salut i apostar pel coneixement i la innovació.

stats