Societat 02/12/2020

Les pistes d'esquí catalanes acorden obrir després del pont

Interior demana "sensatesa" durant el cap de setmana i avisa que això condicionarà les festes de Nadal

Ara
3 min
Esquiadors a Espot, la temporada 2019-2020. / G.L.T.

Barcelona"Previsió d'obertura dimecres dia 9 de desembre, si ho permeten les autoritats sanitàries". Aquest missatge es pot llegir a dalt de tot de la web de l'estació d'esquí de Masella, una de les tres instal·lacions privades d'esquí alpí a Catalunya. Totes es preparen per a una obertura progressiva després del pont de la Puríssima, sempre que les restriccions de la pandèmia ho permetin. "Obrirem si hi ha neu i sempre que s'hagi superat el confinament municipal i no hi hagi cap restricció per part de cap autoritat sanitària catalana, espanyola o europea", ha concretat per la seva banda a l'ARA Ricard Font, president de FGC, l'organisme que gestiona les sis instal·lacions d'esquí públiques del país.

La decisió consensuada de tot el sector de l'esquí -les sis públiques i les tres privades- s'ha pres per evitar "l'efecte crida durant el pont", ha apuntat Font. En realitat, ara mateix no hi ha cap limitació vigent per a l'obertura d'instal·lacions per practicar esport a l'exterior, tal com ha admès la consellera de Salut, Alba Vergés, aquesta tarda: "El pla de desescalada no impedeix l'esport a l'aire lliure, però hem de reduir la mobilitat i l'activitat al màxim". Això vol dir que el dia 9 de desembre quedarien obertes als esquiadors de tot el territori (hi ha lliure mobilitat per Catalunya de dilluns a dijous) i els caps de setmana en el règim de limitació comarcal que marca la fase 2 de la desescalada.

Fonts de la direcció d'una de les pistes han emmarcat l'obertura en un context de pressió creixent al territori per l'activitat econòmica que també arrossega la posada en marxa de les mateixes instal·lacions. Font ha remarcat que es demanarà portar mascareta i estar en silenci a llocs concorreguts com els telecadires, i que sempre caldrà respectar distàncies. La decisió de deixar passar el pont l'han pres tant les estacions d'esquí públiques com les privades.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha celebrat la decisió en una entrevista a Catalunya Ràdio i ha felicitat els responsables de les pistes d'esquí per haver decidit evitar "un cert col·lapse" durant els pròxims dies festius. Especialment, a partir de dilluns, quan està previst que acabi el confinament de cap de setmana i, per tant, es podrien concentrar moltes persones en aquestes instal·lacions.

Precisament, les pistes d’esquí es van convertir ahir dimarts en un nou camp de batalla entre els líders europeus, que no es posen d’acord sobre si han d’estar tancades durant les vacances de Nadal, com a mesura per contenir l’expansió del covid-19, o bé si han de poder obrir per no ensorrar econòmicament el sector. França, Alemanya i Itàlia fan front comú a favor de mantenir clausurades les estacions d’esquí fins al gener, però han topat amb l’oposició d’Àustria, que té intenció d’obrir-les. De fet, França ha demanat a Espanya i a Suïssa que s'ho repensin i no obrin les pistes preveient que les setmanes vinents -els francesos tenen restricció de moviments fins al dia 20- puguin incrementar-se els desplaçaments turístics a la neu.

Andorra no aclareix encara què farà amb les pistes d'esquí i està pendent del que passa a banda i banda de les seves fronteres. "Els contactes són molt intensos a molts nivells amb els països veïns. Aquests últims dies han sigut intensos perquè la temporada d'hivern és important per al teixit econòmic del país. Estem interlocutant amb els dos costats de la frontera i amb el sector de l'esquí del país per prendre la millor decisió possible", ha dit el ministre portaveu, Eric Jover.

Toc d'atenció per Nadal

El conseller d'Interior català ha assegurat que en aquest pont ens hi juguem "bona part" del que pugui passar per Nadal, i ha fet una crida a la "sensatesa" a totes les persones que decideixin marxar. També ha recordat que no es podran moure del poble on s'estiguin: "Hem de tenir molt ben controlat el pont. És de preveure que la gent marxi de manera més àmplia que els altres caps de setmana. Fem una crida a las sensatesa. Si sortim, fem-ho amb molta conscienciació". El conseller ha assegurat que els Mossos i les policies locals tindran especial cura que es compleixin les restriccions de mobilitat.

Sàmper ha remarcat que per passar de tram s'ha d'estar amb la Rt per sota de 0,9 i amb ingressos hospitalaris a la baixa. I que caldrà veure aquests indicadors per decidir si es confirma el pas o no. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja va avisar ahir que la desescalada es frenaria si els indicadors continuaven a l'alça. Hores després, però, la consellera de Salut, Alba Vergés, refredava aquesta interpretació i assegurava que les dades actuals són les que es preveien.

El conseller d'Interior ha dit que no està "excessivament" d'acord amb els plantejaments fets des del govern espanyol i ha afegit que veient les últimes dades potser cal ser "una mica restrictius". "Al Govern ho meditarem i prendrem la decisió que considerem més oportuna", ha manifestat.

stats