Societat 18/03/2021

El Pi critica que el cap de servei de Menors de 2015-2019 no declaràs a la comissió política de l'IMAS

Antoni Amengual ha denunciat que per no fer una comissió d'investigació "s'ha exposat al públic durat 14 mesos" l'escàndol de l'IMAS

2 min
Setze mesos per investigar l’abusador de l’IMAS

PalmaAntoni Amengual, representant d'El Pi a la comissió política pels casos de menors tutelades per l'IMAS explotades sexualment, ha exposat les conclusions del partit una setmana després d'acabar amb les compareixences. Una de les denúncies que ha fet Amengual és que "l'únic funcionari que no ha acceptat declarar ha estat el cap de servei de Menors de la legislatura de 2015 a 2019".

Segons el membre d'El Pi, "va ser convidat quatre vegades: primer va dir que estava de baixa i després que no era necessari". La darrera vegada que ho van demanar va ser la passada setmana "perquè hi havia coses inconnexes" entre les declaracions d'alguns tècnics i "han passat cinc dies i no ha contestat", ha indicat Amengual, qui critica que "si fos una comissió d'investigació, hauria una autoritat que fes que vingués tothom a declarar".

Ara, la previsió és que els partits membres de la comissió política tinguin acabat l'informe amb les conclusions al voltant de Setmana Santa, segons el portaveu d'El Pi. Amengual ha reivindicat una vegada més que s'hauria d'haver fet una comissió d'investigació i que "la presidenta Cladera s'equivoca" en aquest sentit. La negativa a fer-la ha provocat que aquesta qüestió "s'hagi exposat al públic durant 14 mesos", ha lamentat.

Amengual culpa a Gelabert

Pel que fa a les responsabilitats polítiques dels casos d'explotació sexual de menors tutelades de l'IMAS, Amengual considera que va "haver-hi una actuació irregular" per part de "la directora insular de Menors Magdalena Gelabert", que va fer "zero autocrítica" durant la seva compareixença. "Va tirar pilotes fora i va donar la culpa als centres concertats", ha criticat. Durant les dues primeres legislatures investigades –la del 2007 al 2011 i la del 2011 al 2015– "va haver-hi casos molt puntuals" i "no se n'assabentaven els polítics", ha defensat el conseller insular.

En canvi, "a la darrera legislatura va haver-hi 16 casos", que van esclatar "per les xarxes socials, segons els tècnics". A més, el portaveu d'El Pi ha tornat a destacar que en alguns casos es tardava fins a un any a denunciar a Fiscalia i que "ha quedat clar que no hi havia cap xarxa". "Els casos no tenen a veure entre si: alguns eren a centres propis i alguns a centres concertats", ha afegit.

stats