Les peticions a Convivèxit es dupliquen, la majoria sobre autolesions, assetjament i violència de gènere
Mallorca ha gestionat un total de 948 sol·licituds, seguida d'Eivissa i Formentera, amb 188 demandes, i de Menorca, amb 74
PalmaLes peticions d'assessorament a l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar (Convivèxit) de la Conselleria d'Educació es varen duplicar durant el curs 2022-2023, la majoria relacionades amb autolesions, assetjament o violència de gènere. Així ho reflecteix la memòria anual que ha presentat l'organisme aquest dilluns i ha recollit Europa Press. Segons el document, la xifra de demandes d'assessorament és notablement superior a la del curs anterior, quan varen assolir les 554.
Per illes, Mallorca ha gestionat un total de 948 sol·licituds, seguida d'Eivissa i Formentera, amb 188 demandes, i de Menorca, amb 74. Durant el curs, l'organisme va posar en marxa el protocol de prevenció, detecció i actuació davant les violències masclistes als centres educatius. Des del gener de l'any passat s'han obert 89 protocols als centres escolars de les Balears.
Pel que fa al protocol en cas de risc d'autolesió, la memòria recull que s'ha fet evident que facilita les derivacions i coordinacions amb els equips d'Atenció i Prevenció del Suïcidi a la Infància i l'Adolescència i altres serveis d'atenció sanitària de salut mental.
A més, als centres on es presentaven casos de més risc i vulnerabilitat, Convivèxit ha organitzat 56 tallers participatius i vivencials sobre benestar emocional, foment del bon tracte i cohesió de grup, amb una sessió d'acompanyament i assessorament al professorat del centre educatiu.
Salut mental
D'altra banda, al curs escolar 2022-2023 s'evidencià l'increment de la incidència de problemes de salut mental en menors. Es varen obrir 672 protocols, respecte dels 414 del curs anterior. Un 50% varen ser a instituts de Secundària; un 30% als centres concertats; un 16% a centres d'Educació Infantil i Primària i un 1% en escoles d'art i centres de Formació Professional.
De manera complementària a l'assistència rebuda dels serveis sanitaris a través del protocol, s'ha donat suport a 51 menors i a les seves famílies, així com als centres educatius, a través del conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Universitats i el Col·legi Oficial de Psicologia de les Balears (Copib), signat el 22 de febrer del 2023.
A més, 43 centres educatius de les Illes varen participar en la iniciativa Procare, que va consistir en la promoció d'estratègies d'afrontament i gestió emocional per als adolescents vulnerables de 12 a 18 anys amb risc de sofrir problemes emocionals.
Assetjament
Pel que fa als casos d'assetjament, durant el curs 2022-2023 s'obriren 713 protocols de prevenció, detecció i intervenció de l'assetjament escolar, 384 dels quals (un 54%) es varen valorar com a assetjament. Durant el curs anterior, 2021-2022, hi va haver 106 protocols valorats com a assetjament.
En el document es reflecteix que amb la notificació i activació del protocol de prevenció, detecció i intervenció de l'assetjament i ciberassetjament, que es va elaborar el 2016, un 46% dels casos s'ha resolt positivament. Per acabar, durant el curs 2022/2023, s'han activat 78 protocols d'acompanyament a l'alumnat trans.
Presència de psicòlegs als centres
Des de la Conselleria han remarcat que s'han iniciat reunions amb el Copib per fer possible la presència de psicòlegs als centres educatius i atendre les necessitats dels alumnes i docents. La mesura forma part del Pla estratègic interinstitucional de salut mental, coordinat per les Conselleries de Salut, Educació i Universitats i Famílies i Afers Socials. Així mateix, el curs 2024-2025 s'implementarà la figura del coordinador de benestar i protecció a tots els centres educatius.