Accident marítim
Societat 21/02/2022

El pesquer gallec 'Villa de Pitanxo' es va enfonsar pels cops del mar

El vaixell anava a la deriva després que hagués fallat el motor principal de la nau

ARA
2 min
Imatge d’arxiu del Villa de Pitanxo, el pesquer gallec que s’ha enfonsat al Canadà.

BarcelonaEl pesquer gallec Villa de Pitanxo que es va enfonsar dimarts passat en aigües canadenques va naufragar pels cops de mar, que el van fer escorar fins a enfonsar-se. El vaixell anava a la deriva, després que el motor principal s'hagués aturat sobtadament durant una maniobra. Així ho ha explicat en un comunicat l'armadora Grupo Nores, a la qual pertanyia el vaixell.

L'empresa també assenyala que, tal com ha traslladat el patró de l'embarcació, Juan Padín, un dels tres supervivents del naufragi, "l'accident es va produir en una maniobra de virada de l'aparell". En aquell moment, relata la companyia, es va produir una "parada sobtada del motor" que va deixar el Villa de Pitanxo "sense motor ni govern, exposat al vent i les onades", cosa que va fer que patís "cops de mar que el van escorar i enfonsar molt ràpidament".

El naufragi d'aquest pesquer, amb base a Marín, a Pontevedra, es va produir el 15 de febrer a uns 450 quilòmetres de Terranova, al Canadà. Dels 24 tripulants de la nau, tres van ser rescatats amb vida: Juan Padín, el seu nebot Eduardo Rial Padín i el mariner Samuel Kwesi. També es van trobar els cossos sense vida de nou mariners més, mentre que dotze més estan desapareguts. Aquest vespre, un avió de l'exercit espanyol ha traslladat els supervivents i els cossos de les víctimes mortals a Galícia, on està previst que els rebi el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Investigació i recerca

Aquest dilluns les famílies han tingut la primera trobada formal amb els responsables de l'armadora i han tornat a demanar que es reprenguin les tasques de recerca com més aviat millor, perquè hi ha previsió de temporal a la zona a partir de dimecres. La companyia els ha mostrat el seu "suport i total disposició" per reprendre "les tasques de rastreig". A la sortida, els familiars també han explicat que l'empresa s'ha compromès a mantenir la "pressió a tots els nivells" per seguir buscant els desapareguts i més endavant per abordar la investigació de les causes del sinistre "fins a les últimes conseqüències".

"Hi ha molts aspectes oberts" respecte a l'accident, ha explicat Julio Torres, una de les persones pròximes al supervivent Samuel Kwesi, que també ha traslladat el fet que l'empresa vol esperar que arribin els supervivents per poder seguir investigant. "Al final, més que plantejar conjectures i possibilitats és millor, atès que és una cosa tan greu, parlar sobre realitats. En això coincideixen ells i les famílies", ha apuntat Torres, que ha insistit que "la investigació està en un altre pla" perquè ara el més important és recuperar els cossos dels dotze desapareguts.

stats