Societat 01/04/2021

Els pescadors de Menorca inicien la veda de la llagosta amb el repte de recuperar captures

L'any passat es van capturar 13.480 quilos de llagosta, 9.250 quilos menys que el 2019

Iván Martín
2 min
Imatge d'arxiu d'una llagosta a punt de ser cuinada.

MaóEls pescadors de Menorca inicien aquest dijous la veda de la llagosta, amb l'objectiu de millorar les xifres de captures de 2020, que es van reduir a gairebé la meitat a causa de la crisi sanitària del covid-19. Les restriccions, la incertesa i la posterior davallada en el consum provocaren l'any passat una campanya de la llagosta inusual. Amb la vacunació en marxa i el grau de coneixement de la malaltia, els pescadors de l'illa confien a augmentar les captures i satisfer la demanda dels turistes.

De les tres confraries de pescadors que hi ha a Menorca, les més representatives en la pesca de la llagosta són la de Fornells i la de Ciutadella. La primera registrà el 2020 un total de 5.680 quilos de llagosta, 2.650 quilos menys que els pescats l'any 2019, abans de la pandèmia. De tota manera, el descens més accentuat va ser a Ciutadella, que va passar dels 12.000 quilos del 2019 als 6.000 quilos de la campanya del 2020. D'altra banda, la confraria de Maó va capturar l'any passat 1.800 quilos, 600 quilos menys que el 2019.

El patró major de la confraria de Ciutadella, Xavier Marquès, reconeix la incertesa que regna en el sector davant una nova temporada marcada pel covid-19: "L'any passat vam esperar i, quan la temporada turística es va animar, ens vàrem quedar sense llagostes". Pel que fa al preu mitjà per quilo, Marquès afirma que a Ciutadella serà de 50 euros: "Podria augmentar fins als 60 o 70 euros, però també davallar a 30 euros en funció de la demanda". En la mateixa línia s'expressa el patró major de la confraria de Fornells, Richard Riera: "Esperem una bona temporada de llagosta, tot i que amb les nombroses restriccions l'obertura dels restaurants s'endarrerirà", i afegeix: "Confiam en el turista, perquè l'any passat es va consumir tota i el preu s'ha mantingut en els 60 euros el quilo".

La veda de la llagosta finalitzarà el 31 d'agost.

stats