Religió
Societat 21/09/2022

El Papa jubila un bisbe espanyol polèmic per declaracions sobre l’homosexualitat i l’eutanàsia

Juan Antonio Reig Pla va presentar la renúncia, com obliga el dret canònic, per edat

ARA
2 min
El bisbe d'Alcalà diu que l'avortament respon a una conspiració internacional per reduir la població”

BarcelonaEl papa Francesc ha acceptat la renúncia del bisbe d'Alcalá de Henares, Juan Antonio Reig Pla, com havia presentat ell mateix. Reig Pla es va veure obligat a presentar-la per edat, com marca el dret canònic, perquè va fer 75 anys. El Papa ha nomenat administrador de la diòcesi d'Alcalá el bisbe auxiliar de Madrid, Jesús Vidal Chamorro. El fins ara bisbe d'Alcalá de Henares havia protagonitzat diverses polèmiques els últims anys per les seves declaracions sobre l’homosexualitat i l’eutanàsia.

Un dels titulars de Reig Pla va ser el 2012, quan en la seva homilia de Divendres Sant, retransmesa per TVE, va recomanar als homosexuals una "teràpia apropiada" i "castedat". Al cap de pocs dies, en una entrevista va assegurar que havia rebut molts correus electrònics de persones homosexuals que li explicaven el patiment que sentien quan portaven "l'anomenat estil de vida gai". Les seves paraules van causar molt rebombori, malgrat que l’aleshores bisbe de Solsona, Xavier Novell, el més jove de l’Estat, va defensar l’homilia de Reig Pla perquè considerava que no hi havia una "persecució cap a ningú".

Un jutjat d'Alcalá de Henares va obrir una investigació pel discurs homòfob de Divendres Sant, malgrat que no consta que el cas tingués més recorregut. El 2014, Reig Pla va afirmar que el PP estava "infectat" pel lobi gai i va acusar el partit d'haver actuat amb "deslleialtat" per haver retirat la reforma de la llei de l'avortament. Aquell any també va ser notícia per haver publicat un article en què comparava l'avortament amb els trens d'Auschwitz i l'Holocaust.

La Comissió Europea (CE) es va arribar a pronunciar sobre la banalització del nazisme i l'homofòbia del bisbe d'Alcalá de Henares, tot i que va tirar pilotes fora: simplement va respondre que corresponia a les autoritats espanyoles investigar i jutjar, si s'esqueia, Reig Pla per haver comparat l'avortament amb l'Holocaust o haver dit que els homosexuals necessiten teràpia.

Cursos de “sanació” de l’homosexualitat

Fa tres anys, el 2019, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va donar suport a Reig Pla perquè va sortir a defensar els cursos de “sanació espiritual” de l’homosexualitat que celebrava la seva diòcesi. Per acabar, l’any passat, el fins ara bisbe d'Alcalá de Henares va acusar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'haver convertit Espanya "en un camp d'extermini" per haver aprovat la llei d'eutanàsia.

stats