Societat 09/03/2020

Només un 3% de les palmeres de Palma té probabilitats de patir la plaga del becut vermell

Entre el 2011 i el 2014 n'era un 20%, però les mesures de control de Cort n'han minvat el risc d'exposició, segons un estudi científic

Ara Balears
1 min
El vent fa caure una palmera i mata una dona al parc de la Mar de Palma

PalmaLes mesures implementades per l'Ajuntament de Palma per controlar la plaga del becut vermell (Rhynchophorus ferrugineus) han permès que només un 3% de les palmeres canàries (Phoenix canariensis) de la ciutat tingui probabilitats de patir els efectes d'aquest escarabat, segons un estudi de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançat (Imedea). Entre el 2011 i el 2014, en canvi, el 20% de les palmeres que hi havia a l'espai públic es podia veure afectat per la plaga, com ha informat aquest dilluns el Consistori en un comunicat.

L'estudi destaca la importància de les accions de prevenció aplicades a les palmeres gestionades per l'àrea de Parcs i Jardins de l'Ajuntament, que en fa múltiples revisions anuals, tractaments, podes i s'encarrega de la destrucció dels troncs infectats. Les palmeres que estan envoltades per altres que han estat tractades queden protegides del becut vermell, com ha explicat l'investigador de l'Imedea, Giacomo Travechia. El control de les palmeres de jardins privats també ha permès reduir la probabilitat de contagi, perquè Cort va establir la necessitat de treballar conjuntament en la seva gestió.

El seguiment anual i la presa de dades de cada palmera pública ha permès disposar de dades detallades i de qualitat per poder avaluar com influeix l'entorn la probabilitat d'infecció", com ha explicat la investigadora de l'Imedea, Ana Sanz Aguilar. "Els resultats són esperançadors però cal continuar fent feina col·laborant amb la ciutadania", ha afirmat la responsable de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Palma, Inma Gascón.

El becut vermell es va detectar per primera vegada a Mallorca el 2007 i des del 2011 l'Ajuntament de Palma ha impulsat mesures per controlar-ne la plaga.

stats