Prostitució
Societat 23/08/2023

La deslocalització i la penetració d'aplicacions com OnlyFans amaguen la prostitució de Palma

Durant el 2022 a Palma es varen atendre 1.448 persones en situació de prostitució, enfront de les 1.396 de l'any anterior

2 min
Presentació de la memòria de 2022 de la Xadpep.

PalmaLa Xarxa d'Atenció a Persones en Situació de Prostitució (Xadpep) va atendre 1.448 usuàries durant el 2022, enfront de les 1.396 de l'any anterior. Les entitats Casal Petit, Creu Roja i Metges del Món, amb l'Ajuntament de Palma, atenen les usuàries. Del total de persones a qui s'ha fet una intervenció (97% dones), només el 8% eren espanyoles; el 64%, llatinoamericanes; el 21%, africanes, i el 5%, asiàtiques. Totes aquestes dades han quedat reflectides en la memòria de funcionament de la Xadpep, presentada aquest dimecres. El document constata que la prostitució deslocalitzada, aquella que implica el desplaçament de la dona arran d'una concertació prèvia, augmenta. A aquest fet també hi ha contribuït l'expansió de l'activitat a la xarxa, a partir de plataformes de sexe per webcam i d'aplicacions com OnlyFans, que han guanyat popularitat en els darrers anys.

Pel que fa als espais on més s'exerceix la prostitució, el 52% de les usuàries ho fan en un pis o casa; el 12%, en un club; el 27%, al carrer; el 8% són activitats per desplaçament, i l'1%, per webcam. Una dada rellevant és que sis de cada deu de les usuàries ateses el 2022 exercien al mateix lloc on vivien. "Aquest és un indicador de vulnerabilitat enorme, que es veurà agreujat per la tendència cap a la deslocalització de la prostitució i a la invisibilització de les persones que la practiquen", ha dit Toni Colom, cap de secció de la Unitat Tècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma.

El perfil de les usuàries

El 67% de les persones ateses té més de 35 anys, mentre que l'edat mitjana se situa en els 38 anys. Pel que fa al perfil socioeconòmic, el 56% té, com a mínim, estudis secundaris. A més, el 45% es troba en situació irregular, un fet que els dificulta l'accés a certs serveis i recursos, i al mercat laboral. El 67% té responsabilitats familiars. "Són autèntiques supervivents, que tiren endavant elles, però també lluiten per les seves famílies", ha explicat Colom.

La feina que fa la Xadpep és incorporar intervencions a les seus de les entitats que hi participen, però també visites als entorns en els quals es practica la prostitució. Durant l'any 202, es varen fer 806 visites a 108 espais, la majoria pisos o cases. L'informe també exposa que l'augment dels entorns tancats implica l'actualització constant de les rutes, i també evidencia el procés que du cap a la deslocalització i la invisibilització de la prostitució. De fet, de les intervencions que es fan un percentatge important no acaben en un contacte. "Quan ets una entitat que vols saber en quin estat es troben les dones en situació de prostitució d'un negoci, és difícil que t'atenguin", ha assenyalat Colom. De fet, en el marc de les intervencions, en el 31% es va trobar el negoci tancat, en el 27% les potencials usuàries no volien suport i en un 17% dels casos no els varen obrir la porta.

Un dels principals focus ocults, ha assenyalat Belén Matesanz, de Metges del Món, són els centres de massatges, "en els quals no se'ns permet l'accés". "Tota la part de la prostitució asiàtica ha pujat molt, i s'ha millorat moltíssim pel que fa a la informació oferida des de l'Ajuntament, però encara hi ha una barrera cultural i lingüística important, un fet que fa difícil donar una informació fiable".

stats