FITA A FITA
Societat28/06/2014

El paisatge de l’Arxiduc

Joan Carles Palos

Valldemossa / Deià“No hi ha llibre més instructiu, ni d’estampes més hermoses com sa senzilla observació de sa naturalesa, de sa hermosa creació de Déu”, diu l’arxiduc Lluís Salvador (1847-1915) en el seu llibre Somnis d’estiu a ran de mar. Una obra publicada el 1912 i que ve a ser la suma de tots els caires del seu autor: intel·lectual, pensador, poeta, erudit, viatger, etnòleg i artista, alhora que profundament religiós i amb una visió de la ‘contemplació’ molt propera a Ramon Llull (1232-1316). L’Arxiduc i Llull, dues fites de la nostra història, distanciades per sis segles, que s’uneixen en un mateix espai, Miramar.

Aquesta possessió de Valldemossa, ubicada a la frontera amb Deià, es converteix així en l’epicentre de la tasca ingent de la recerca del paradís, per la passa i la mirada, “com una oració en la qual s’homo s’inclina, sumís, davant es Creador de tots aquests miracles” (Arxiduc)/ “entre la vinya e el fenollar, amor me pres, fe’m Déus amar, entre sospirs e plors estar” (Llull). Un paradís que, en el cas de l’Arxiduc, s’estengué molt més enllà de l’antiga escola lul·liana de final del segle XIV, fins a abastar un vast territori de prop de 1.800 hectàrees que anava des de sa Pedrissa (Deià) fins a Son Gual (Valldemossa), passant per Son Marroig, Miramar, s’Estaca, Son Galceran, Son Gallard, Son Ferrandell, Son Moragues, la Font Figuera, sa Torre i Can Costa; des de ran de mar fins als 945 metres del puig Caragolí.

Cargando
No hay anuncios

El ‘paisatge de l’Arxiduc’ (Nicolau S. Cañellas Serrano, IEB 1997) neix de la suma de la paraula i els fets, de les seves obres escrites damunt el paper i la pedra, de tots els llibres, camins, miradors, cases, pedrissos i capelles que marquen com a fites el recorregut del ‘príncep, científic i viatger’ per la costa nord valldemossina.

Amb aquesta ‘ruta’ d’avui, el ‘Fita a Fita’ tanca una temporada d’excursions per la nostra illa. En començar la següent, ens trobarem immersos dins els actes commemoratius de l’Any Arxiduc (2015), una oportunitat per iniciar la recuperació i difusió del seu llegat. Més d’un centenar d’elements patrimonials de valor incalculable, com la capella del beat Ramon Llull o la caseta de la Talaia Vella -el refugi de muntanya més antic d’Espanya-, que demanen la reactivació del BIC (Bé d’Interès Cultural) que resta adormit als calaixos institucionals.

Cargando
No hay anuncios

Valldemossa i Deià configuren un territori físic que gràcies a l’arxiduc Lluís Salvador, i Ramon Llull també, pot esdevenir una marca turística i cultural a desenvolupar. Som a la serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial, i el nostre orgull com a poble, de tot allò que som i ens representa, i ens diferencia de la resta, ho trobam aquí també. “Cada país, per pobre que paresca, té els seus atractius i tresors, i un no té més que estudiar-los”, ens diu l’Arxiduc.