L'apunt

Origen i costum dels bunyols a Mallorca

Els dies que precedeixen la Festa de les Verges moltes portasses de diferents pobles de Mallorca estan obertes i expiren la flaire de fregit que fan els bunyols quan són cuinats. L'elaboració d'aquest dolç, tal com explica l'historiador Antoni Tugores, no forma part d'una tradició purament mallorquina, ja que també és comuna a diferents parts de l'Estat i a alguns països europeus. Segurament, l'origen dels bunyols és dels àrabs, que tenen una forta tradició de fer pastes fregides amb mel. A Mallorca, les primeres referències daten del segle XVI.

Tradicionalment els bunyols es menjaven per les Verges, per Tots Sants i durant la Quaresma. Segons explica Tugores, sovint a la patata se li afegia moniato, per així aconseguir fer-los dolços estalviant el sucre. Actualment, se solen acompanyar de sucre o mel. Ara bé, tal com relata l'historiador, està documentada la seva combinació amb ingredients com la sobrassada fregida, la llet formatjada, el vi blanc, l'anisat o la xocolata, entre d'altres.