Societat 22/03/2022

Els orfes de la violència masclista rebran una pensió mínima de 600 euros

Una nova llei augmenta la protecció d'aquests menors eliminant la burocràcia i els impostos de les indemnitzacions de l'assassí de la mare

ARA
2 min
Manifestacio del 8M de 2022 a Barcelona pel Dia de les Dones, Gran Via Corts Catalanes

BarcelonaEls orfes de la violència masclista comptaran amb una protecció especial a partir d'aquest dimecres, quan entra en vigor la llei 2/ 2022, que va tirar endavant només amb la negativa de la ultradreta a la votació del Congrés i que tindrà efecte retroactiu des del 2004. La norma pretén facilitar la recuperació de les criatures per l'enorme impacte emocional i psicològic que pateixen per l'assassinat de la mare i, sovint, pel suïcidi o l'entrada a la presó del seu pare i assassí, en la majoria dels casos. 

Això vol dir que de les mesures protectores se n'han de beneficiar més del mig miler de criatures de tot l'Estat que eren menors quan la seva mare va ser assassinada, i que cobraran la pensió fins que arribin a la majoria d'edat. Precisament l'última d'aquestes víctimes és el fill de la dona assassinada dilluns a Barcelona per la seva exparella, que posteriorment va acudir a la comissaria a confessar el crim.

La nova llei estableix els 600 euros com a prestació mínima tant si l'assassí és el pare biològic com si no, enfront dels 140 actuals que rebien els orfes de mares que no haguessin cotitzat mai o la cotització de les quals no arribés als 500 dies en els últims cinc anys. Per als casos en què la mare sí que hagués tingut una feina remunerada, la prestació s'apujarà fins als 800 euros.

Facilitar l'adopció

Sovint la criatura òrfena passa a conviure amb la família extensa –avis, oncles–, que es trobaven que si decidien adoptar-la legalment no percebien la pensió d'orfandat. Ara, la prestació es mantindrà si la família adoptant no supera en el còmput anual el 75% del salari mínim. L'objectiu és facilitar la integració del menor en el nou nucli familiar. De la mateixa manera, es corregeix la injustícia creada quan l'assassinat no el comet el pare biològic de la criatura i aquesta passa a conviure-hi: també en aquest cas quedava sense la prestació perquè es considerava que no estava en una orfandat total.

D'altra banda, es preveu que a partir d'ara la burocràcia sigui menys feixuga perquè aquests orfes puguin reclamar les indemnitzacions civils que es fixin en la sentència del judici pel crim. En aquest sentit, el legislador té en compte que sovint els assassins no compten amb els diners efectius per fer front a aquestes compensacions, així que el jutjat ordena la venda o la subhasta dels seus béns i, en aquesta transacció, l'orfe ha de fer front al pagament dels impostos. La llei elimina aquesta taxa per treure la càrrega econòmica a la criatura òrfena.

stats