Societat 30/12/2019

L’ONU veu indicis de “tractes cruels” en una detenció per part de la Policia Nacional

El Comitè Contra la Tortura insta l'Estat a sancionar els agents, que van fracturar el nas a una cordovesa l'any 2013

Ara
2 min
Imatge d'arxiu d'un policia nacional a Còrdova, durant una batuda antidroga

BarcelonaEl Comitè contra la Tortura de les Nacions Unides (ONU) veu “indicis raonables de tractes cruels, inhumans o degradants” en la detenció d’una dona a l’estació d’Adif de Còrdova el 2013 per part de quatre agents de la Policia Nacional, com a conseqüència de la qual va patir una fractura nasal. La resolució, feta pública aquest dilluns per l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia, insta Espanya a “proporcionar-li una reparació plena i adequada pels patiments que li van causar, incloses mesures d’indemnització pels danys materials i morals, i mesures de rehabilitació”. A més, requereix que l’Estat “prengui les mesures necessàries, incloses les mesures administratives contra els responsables, i imparteixi instruccions precises als agents de policia a les comissaries” per evitar casos similars.

Els fets van passar el 27 de gener del 2013 a l’estació de Còrdova, quan quatre oficials, tres homes i una dona que anaven vestits de civils, van sol·licitar revisar la seva bossa i “al trobar-hi una cartera que no li pertanyia”, van començar a “pegar-li i a preguntar-li on tenia les coses suposadament robades a la discoteca d’on venia”, afirma la resolució. Després “la van emmanillar sense notificar-li per què l’arrestaven, li van estirar els cabells i la van empènyer contra la porta del cotxe”. Mentre la traslladaven a la comissaria, els policies “frenaven de cop perquè la dona piqués amb el cap contra la mampara separadora del vehicle”. A la comissaria, l’agent esmentada va ordenar a la detinguda que es despullés i es va emportar els seus diners. Al cap de mitja hora, li van dir que se’n podia anar.

La dona va denunciar els quatre policies, però la causa es va arxivar un any més tard. Ara el Comitè contra la Tortura condemna Espanya perquè “no va proporcionar informació suficient que permeti concloure que les lesions no van ser causades durant la seva detenció”. És la quarta condemna a Espanya per casos individuals de tractes cruels o inhumans.

stats