Societat 30/08/2023

Formentera només té 10 habitatges de lloguer disponibles i el més barat costa 1.900 euros

Els preus a l'illa són inassolibles per al salari mitjà de les Balears, que és de 1.721 euros

3 min
Formentera: l’infern de cercar on viure al municipi més car

PalmaQualsevol treballador que s'hagi de desplaçar a Formentera ho té gairebé impossible trobar un habitatge de lloguer a un preu raonable. L'ARA Balears ha consultat els portals immobiliaris Idealista i Fotocasa i les cases i pisos que ofereixen són inabastables per al salari mitjà de les Balears, que és de 1.721 euros, segons les dades del Monitor Anual Adecco. Mentre que Fotocasa anuncia només quatre habitatges, amb preus que van dels 1.900 als 18.000 euros mensuals, l'oferta d'Idealista és una mica més àmplia, amb 10 habitatges: el més barat costa 1.900 euros i el més car arriba als 36.000. Però cal afegir-hi un problema més, perquè algunes cases s'ofereixen per a lloguer turístic i estades curtes –altres sí que són habitables tota la temporada baixa.

Els dos pisos que costen 1.900 euros al mes són un àtic de 100 metres quadrats i dues habitacions al Pilar de la Mola, i un dúplex de 90 metres i tres habitacions a l'avinguda de la Mola. El primer només està disponible a partir de l'1 de novembre i fins que comenci la temporada. En el segon no es fan indicacions respecte d'aquesta qüestió. A continuació hi trobam dos anuncis de cases a indrets diferents, però que tenen exactament les mateixes fotografies i persona de contacte. Una s'anuncia per 1.950 i l'altra, per 1.995 i d'ambdues s'indica que estan a cinc minuts de la platja de Migjorn i que són per a lloguer turístic –s'ofereix servei d'habitacions, per exemple. Per 2.000 euros al mes s'ofereix un pis a l'avinguda Mediterrània de 56 metres quadrats i dues habitacions que està disponible a partir del 25 de setembre, encara que s'adverteix que a l'agost el preu de lloguer és de 9.000 euros. A l'avinguda de la Mola hi ha un pis de 70 metres i una habitació, també per 2.000 euros, però en aquest cas el llogater ha de pagar 10.000 euros de cop per posar un peu dins: quatre mesos per avançat i un altre de fiança. Al Caló es pot trobar una casa adossada per 2.200 euros al mes que té tres habitacions distribuïdes en 100 metres quadrats, i al carrer Punta Prima s'ofereix un pis de les mateixes característiques.

El següent anunci és el d'un àtic a l'avinguda Mediterrània que amb només dues habitacions i 120 metres quadrats ja s'enfila fins als 4.000 euros. Ara bé, això no és res comparat amb les darreres ofertes per ordre de preu: una casa a l'avinguda de Portossaler per 36.000 euros mensuals –de 200 metres i amb sis habitacions– i una altra casa a Punta Prima –700 metres i cinc habitacions– que costa entre 1.200 i 3.500 euros al dia. Ambdues són exclusivament per a lloguer turístic.

La Conselleria d'Educació proposa un alberg per als docents

Amb aquest panorama immobiliari, els docents que es desplacen a l'illa ho tenen ben complicat. Per aquest motiu, la Conselleria d'Educació i Universitats va anunciar que treballa per aconseguir que l'Alberg de Formentera aculli els docents que s'han de desplaçar el proper curs a l'illa. Ara bé, aquest alberg té una capacitat de 32 places i els docents haurien de dormir en lliteres. Així que la possible solució ja ha aixecat les queixes dels sindicats abans de fer-se realitat.

En aquest punt, cal recordar que el Govern ha incrementat els complements salarials dels metges i les infermeres de les zones d'especial cobertura, entre les quals hi ha Formentera. Un metge rep 6.600 euros repartits en 12 pagues, i una infermera, 4.800. En canvi, els docents de Primària i d'FP reben 100 euros al mes, que pugen a 1.400 euros a l'any (en aquest cas, es distribueixen en 14 pagues), segons indica el sindicat ANPE. Els professors de Secundària, els catedràtics (d'institut) i els inspectors cobren 114 euros mensuals de complement, 1.596 a l'any. Unes xifres que estan ben lluny de les que es cobraran en el sector sanitari.

stats