Societat 08/11/2023

L'OCB demana un ple extraordinari del Consell Social de la Llengua Catalana per abordar "el pla Vera de segregació lingüística"

Des de l'entitat han anunciat que si Prohens no accepta la petició, es reserven el dret de convocar ells mateixos una sessió ordinària

ARA Balears
1 min
Antoni Vera al Parlament de les Illes Balears

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat aquest dimecres a la presidenta del Govern, Marga Prohens, que convoqui amb caràcter extraordinari i urgent el ple del Consell Social de la Llengua Catalana per abordar "el pla Vera de segregació lingüística". En aquest sentit, Antoni Llabrés, membre de la junta directiva de l'OCB, ha anunciat que si Prohens no accepta la petició, l'entitat es reserva el dret d'activar el mecanisme que preveu el Reglament del Consell Social, el qual permet que un o diversos vicepresidents puguin convocar una sessió ordinària al ple quan hagi passat un any natural sense que el president la convoqui, situació que, assenyalen, està passant actualment.

En un comunicat, l'OCB ha recordat que el Consell Social de la Llengua Catalana constitueix el fòrum idoni per estudiar i valorar una mesura "tan lesiva" per al català com és el pla signat pel PP i Vox. "El pla Vera trenca amb el model lingüístic educatiu que ha funcionat al llarg d'aquests darrers 25 anys i amb el consens en aquesta matèria. S'ha acordat d'esquena i en contra de l'opinió unànime de la comunitat educativa i de les entitats culturals de referència, amb l'OCB al capdavant", han lamentat.

Així mateix, Llabrés ha manifestat que el pla és incompatible amb la Llei de normalització lingüística, amb la Llei d'educació i amb el Decret de mínims, que prescriu que determinades matèries s'han d'impartir necessàriament en llengua catalana. "El pla Vera suposa desviar recursos de manera gratuïta, que haurien d'anar destinats a necessitats més peremptòries, com ara la baixada de ràtios o la millora i el manteniment d'infraestructures", han apuntat. Finalment, des de l'entitat han reiterat que es retiri "immediatament" la implantació del pla.

stats