Societat 20/09/2019

Obren el judici oral contra Florit pel cas Mòbils

A més, li han imposat un fiança de 60.116 euros

Ara Balears
2 min
El jutge Florit, acompanyat del seu advocat Josep Zaforteza, aquest dilluns.

PalmaLa Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha notificat aquest divendres una interlocutòria en la qual acorda l'obertura de judici oral contra el magistrat Miguel Florit per presumptes delictes comesos per haver ordenat la requisa de mòbils de periodistes i el control de les seves comunicacions en el marc del cas Cursach. El TSJIB també ha obert judici oral contra l'Estat com a responsable civil subsidiari i fixa una fiança per al jutge de 60.166 euros.

Les acusacions, que són l'editora de 'Diario de Mallorca', els periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre, l'agència Efe, Europa Press i l'Associació de Mitjans de la Informació, van qualificar els fets en els escrits d'acusació com a prevaricació, delicte contra la inviolabilitat del domicili, contra l'exercici del secret professional i el dret a la intimitat i d'intercepció il·legal de comunicacions. Per això reclamen per al jutge 42 anys d'inhabilitació.

Per establir la fiança, la magistrada descarta tenir en compte la petició de 30.000 euros per danys morals que formula un dels periodistes, perquè l'escrit d'acusació no ofereix "un paràmetre objectiu o cap base de la qual aquesta quantitat resultàs deduïble" en termes de quantificació dels dies de baixa, les possibles seqüeles i els perjudicis professionals.

La jutgessa considera que no és possible incloure aquesta responsabilitat civil com a partida per fixar la fiança, però sí les quanties que demanen les acusacions com a multa, que ascendeixen a 43.200 euros. A això s'hi suma l'estimació d'uns 2.000 euros de les possibles costes i un terç més, com estipula la Llei d'Enjudiciament Criminal, per fixar la fiança en 60.116 euros.

En la interlocutòria, la jutgessa dona deu dies a l'acusat perquè presenti escrit de defensa i insta l'advocat de l'Estat a personar-se davant el tribunal en tres dies per lliurar-li l'escrit d'acusació, les actuacions i donar-li 10 dies més per formular també escrit de defensa.

Recordem que l'11 de desembre del 2018 la Policia Nacional va entrar a les redaccions de 'Diario de Mallorca' i Europa Press per requisar els mòbils de dos periodistes per investigar filtracions del cas Cursach.

Cas Cursach El Cas Cursach és una de les causes de corrupció més complexes que s'estan investigant en aquests darrers anys a les Illes Balears, tant per la seva implicació política com policial. Al principal empresari d'oci nocturn mallorquí Bartolomé Cursach li han atribuït més de 16 delictes, entre els quals hi ha delictes d'extorsió, amenaces, formar part d'una organització criminal, blanqueig, tràfic d'influències, homicidi...

Durant anys Cursach havia rebut la protecció de policies, càrrecs polítics i funcionaris que van afavorir els seus negocis d'oci nocturn, però el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán van començar a investigar la presumpta existència d'una trama de corrupció a la Policia Local de Palma i de Calvià. Fins ara s'han imputat més d'un centenar de persones, entre els quals destaquen antics càrrecs policials.

stats