Societat 29/08/2021

Obren una investigació per l'accident del ferri a Eivissa, que anava a "una velocitat tremenda"

Tot i que "l'impacte ha estat molt gran", segons Capitania Marítima, el xoc no ha provocat vessaments

ARA Balears
3 min
El port d'Eivissa, en una imatge d'arxiu.

PalmaUna investigació depurarà responsabilitats en l'accident del ferri San Gwann, de la naviliera alemanya FRS, que va quedar encallat dissabte vespre a l'illot nord dels Malvins, entre Eivissa i Formentera. Segons ha informat Europa Press, Capitania Marítima –òrgan marítim que depèn del Ministeri de Transports– ha assenyalat que el vaixell accidentat anava a una "velocitat tremenda" i que "l'impacte ha estat molt gran". Tot i això, el capità marítim designat pel govern espanyol a les Pitiüses, Luis Gascón, ha puntualitzat que la velocitat estava dins la normalitat per a una embarcació de passatge en aquell moment de la travessia.

Pel que fa a les causes de l'accident, Capitania Marítima adverteix que a hores d'ara hi ha "un vel de prudència", perquè existeixen unes responsabilitats –que poden arribar a ser penals– i cal una investigació per depurar-les. Així mateix, Gascón ha insistit que "l'emergència continua", malgrat que la situació sigui "menys crítica", una vegada s'han evacuat tots els ocupats del ferri. Ara, l'empresa té un termini de tres dies per reflotar la nau.

A més, el capità marítim ha assenyalat que no hi ha hagut cap vessament a la mar a conseqüència de l'impacte. "Tenim experiència acumulada en aquest sentit i les coses requereixen un ordre, i ens consta que la naviliera està fent totes les passes perquè quedi resolt", ha apuntat. "Estam en estat d'alerta", ha afegit Gascón, que ha aclarit que l'accident no ha tingut res a veure amb la situació de congestió de trànsit marítim que pot existir entre Eivissa i Formentera.

25 persones ferides

En total, 25 persones han resultat ferides, segons ha informat la Conselleria de Salut aquest matí. L'accident va ocórrer dissabte vespre, poc després que la nau sortís del port d'Eivissa cap a les 21.30 h amb 48 persones a bord. Pel que fa als motius del xoc, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha informat avui des d'Eivissa que es deuen a "errors tècnics".

Tot d'una que va rebre l'avís, el SAMU 061 va mobilitzar dues ambulàncies de suport vital bàsic i dues ambulàncies de suport vital avançat, juntament amb l'helicòpter. Els ferits lleus –16 en total– es varen repartir entre la Clínica del Rosari i l'hospital Can Misses. També varen arribar a aquest darrer centre les set persones ferides menys greus i una de les dues greus. Aquestes dues darreres són el menor traslladat a Son Espases i un altre, de 12 anys, que ja ha rebut l'alta.

La naviliera estudia com retirar el ferri

La naviliera alemanya FRS està estudiant com retirar el ferri, que a hores d'ara continua encallat a l'illot dels Malvins. Després de comprovar que l'accident marítim no ha provocat cap vessament de combustible ni líquids a la mar, ara la naviliera està duent a terme les tasques necessàries per garantir que el ferri no s'enfonsi, alhora que tracen el full de ruta per recuperar l'embarcació.

A través d'un comunicat, la companyia ha fet saber que s'ha habilitat un telèfon d'informació amb l'objectiu d'atendre tant els passatgers com els seus familiars. A més d'explicar que continuen en contacte i treballant per poder reactivar la ruta marítima entre Eivissa i Formentera, la naviliera ha donat les gràcies també a totes les entitats i serveis que han participat tant en l'evacuació dels passatgers com en la recuperació de l'embarcació.

La naviliera ha reiterat que col·labora amb el Govern balear i les autoritats pertinents per tal d'aclarir els fets.

stats