Societat 29/07/2020

Una nova entitat vol unir el jovent mobilitzat de Mallorca

Aplec Jove farà una jornada dia 5 de setembre amb tallers de formació sobre la defensa del territori i feminisme, entre d'altres

B. O.
2 min
Els portaveus de l'agrupació, Aina Vidal i Pau Emili Muñoz

PalmaAplec Jove, una nova entitat que vol unir el jovent mobilitzat de Mallorca, ha presentat aquest dimecres la primera trobada que farà l'agrupació el 5 de setembre a Can Alcover. La intenció de la plataforma és aglutinar organitzacions polítiques, moviments socials, escoltes i tots els joves conscienciats a títol individual que vulguin treballar per "una Mallorca millor", segons ha dit la portaveu, Aina Vidal.

La idea d'aquest espai de trobada va sorgir el febrer de l'any 2019 en unes sessions obertes en què participaren joves de diversos entorns, ja mobilitzats. Tots varen coincidir que la manca de diàleg que hi ha entre organitzacions genera distàncies i dinàmiques de blocs, les quals els impedeixen treballar i construir un projecte comú. També varen veure que aquella agrupació de forces podia ser productiva. Per això, els diferents participants varen començar a treballar per muntar la jornada que es farà aquest setembre. Per començar, varen establir uns eixos bàsics que els unissin, com la defensa de la llengua, el feminisme, els drets socials i la defensa del territori.

Des de l'organització han volgut deixar clar que l'Aplec no vol substituir cap organització ni moviment, sinó unir forces. Els joves que hi participen ho fan a títol individual i amb la funció concreta de treballar de manera conjunta, tenint en compte les visions de tothom. Consideren que les altres organitzacions, entitats i associacions juvenils i les lluites que defensen són imprescindibles. Per això, ara volen incentivar la participació i militància en aquestes agrupacions. A més, altres objectius de l'agrupació són millorar la comunicació entre organitzacions, ser un espai de formació i de debat i, sobretot, desmuntar el tòpic que "el jovent no fa res".

Una vintena de joves s'han reunit per presentar la primera trobada de la nova organització

La primera jornada consistirà en quatre tallers temàtics en què mesclaran formació i dinàmiques de grup, per tal que els participants es coneguin i intercanviïn visions sobre Mallorca. L'objectiu és incentivar que els joves militin. Les temàtiques a tractar seran el feminisme, el monocultiu turístic, la llengua i el moviment juvenil.

Arran de la crisi del covid-19, s'han organitzat telemàticament per no renunciar a mobilitzar-se. Tot i que la idea inicial també incloïa activitats d'oci com ara un concert, s'han adaptat a la situació actual i ho han ajornat tot. Volen actuar de manera responsable i, per tal de complir les mesures sanitàries de seguretat, l'espai estarà dividit en quatre zones separades. A més, les places per participar-hi són limitades. Les inscripcions s'obren aquest dimecres 29 de juliol i els joves interessats s'hi podran inscriure durant el mes d'agost, segons han informat en un comunicat.

L'Aplec Jove considerA que és necessari que el jovent amb esperit crític doni exemple d'unitat i bones pràctiques. Ara més que mai, per afrontar la crisi socioeconòmica causada pel covid-19, volen teixir un moviment juvenil fort i il·lusionat que generi una nova idea de Mallorca, i millorar com a societat. Tot això ho volen fer des de l'empatia, les cures i la cooperació, deixant enrere generacions anteriors de divisions, "testosterona i pràctiques poc constructives", segons han explicat en el comunicat.

stats