Societat 13/06/2024

Nou any de polèmica a la prova de Matemàtiques Aplicades de les PBAU: "Hem sortit fatal"

Alumnes i professors denuncien que s'hi han introduït exercicis més difícils dels que molts centres han treballat durant el curs

2 min
La pregunta P7 de l'examen de Matemàtiques Aplicades de les PBAU 2024.

PalmaUn any més hi ha hagut polèmica a l'examen de les PBAU (Selectivitat) de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Social. L'ARA Balears ha rebut diferents missatges d'alumnes i professors: "Ha estat molt difícil"; "Hem sortit tots fatal", entre d'altres. Aquest malestar davant la dificultat de l'examen l'han tramès docents i alumnes de centres d'arreu de Mallorca: IES Can Peu Blanc, IES Portocristo, IES Ramon Llull i IES Sineu, entre d'altres.

La professora de Matemàtiques d'un institut de Palma ha pegat un cop d'ull a la prova i el seu veredicte és ferm: "Hi ha tres exercicis –de vuit que n'hi ha– que he mirat i que no els haurien d'haver posat". Concretament, es tracta del P4, P5 i P7, dels quals se n'adjunten fotografies. "Hi tornarà a haver molts de suspesos", lamenta la mateixa professora. L'any passat, el percentatge d'alumnes que varen superar l'examen de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials al Bloc d'Accés de Selectivitat es va situar en el 46%, una xifra inferior al de l'any 2022, que fou del 70%, el que va significar un descens de 24 punts. 

Exercici P4 de la prova de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials de les PBAU 2024.
Exercici P5 de la prova de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials de les PBAU 2024.

Alumnes contrariats

Pel que fa als estudiants, uns quants de l'IES Can Peu Blanc han lamentat la situació, després de la ja viscuda l'any passat amb la mateixa prova. "Esperàvem que no fos tan complicat, perquè l'any passat ja es varen passar". "Pensàvem que n'haurien après, però no. Volien fer mal". També posen el focus en l'exercici P7. "Encara no l'hem entès, i encara feim números per veure si en treim el resultat".

Per altra banda, diversos alumnes de l'IES Sineu també han criticat la dificultat general de la prova: "Trob que s'han passat amb el nivell de dificultat. Sobretot he notat un canvi considerable en el nivell de les preguntes del bloc de probabilitat. Hi han posat exercicis que no es pareixen als que hem fet més a classe. A més, el bloc d'anàlisi ha estat molt complicat, tant pel que fa als exercicis d'optimització com de programació lineal".

stats