Tradicions
Societat 11/12/2023

Les neules mallorquines tornen a adornar la catedral de Barcelona

Aquest element decoratiu no es penjava en aquest temple des del 1822

1 min
Algunes de les neules que s'han penjat a la Catedral de Barcelona

PalmaLes neules mallorquines ja decoren la catedral de Barcelona. La darrera vegada que aquestes formes nadalenques es van penjar a la seu de la capital catalana va ser fa 200 anys, concretament el 16 de desembre de 1822, després que es dictaminàs que es deixaven d'utilitzar.

Aquest dilluns s'hi han penjat fins a 180 neules, repartides entre l'altar i el presbiteri, on estaran col·locades fins dia 2 de febrer. Això no obstant, el Grup de Neuleres i Neulers de Mallorca, encarregat d'elaborar aquests elements ornamentals, n'havia fet prop de 600, de les quals un centenar s'han entregat a la Seu de Mallorca i la resta les ha guardat el grup. L'impulsor del projecte ha estat Tomàs Martínez, autor del llibre Cada cosa a son temps i per Nadal, neules, qui va dur a terme una investigació per saber la data exacta en què les neules es varen deixar de penjar en aquesta catedral.

Diversos membres del Grup de Neuleres i Neulers de Mallorca

La proposta va ser acceptada al setembre i hi han participat 75 artesans d'arreu de Mallorca -Manacor, Inca, Llucmajor, Caimari, Sant Llorenç o Moscari, entre altres localitats. Martínez ha volgut remarcar que amb aquesta iniciativa s'han complert dos objectius: "Per una banda, hem retornat una tradició a Barcelona que a Mallorca sí que hem conservat i, per l'altra, si la catedral de Barcelona enguany penja neules, l'any que ve potser més esglésies de Catalunya ho faran. És una tradició que torna a agafar esplendor", ha expressat.

Un operari penja les neules
stats