Obituari
Societat 26/02/2023

Mor Pere Pascual, hoteler i filantrop

L'empresari inquer tenia 75 anys i era propietari de Viva Hotels

ARA Balears
3 min
Pere Pascual ha mort als 75 anys.

PalmaHa estat un dels empresaris de referència de Mallorca, com a hoteler, promotor, però també reconegut per la seva gran tasca filantròpica. Ha mort Pere Pascual Gual, propietari de Viva Hotels i Vanity Hotels. Nascut a Inca, tenia 75 anys, era arquitecte tècnic de formació i va començar la seva trajectòria laboral com a aparellador municipal a l'Ajuntament d'Inca.

Arrelat a la ciutat on va néixer, però també a l'illa de Mallorca, Pere Pascual ha destacat per la implicació en tasques d'ajuda humanitària, com ara el Projecte Home i la Fundació Campaner –per a la cura d'infants africans afectats de la malaltia del noma. També s'ha preocupat pel patrimoni i la cultura propis, posant en marxa la Fundació Es Convent amb seu a Inca, col·laborant amb l'Obra Cultural Balear i ajudant a impulsar el naixement de l'ARA Balears.

El funeral es farà aquest dilluns, 27 de febrer, a les 19.30 hores a l'església parroquial de Santa Maria la Major, a Inca.

Només conèixer-se la notícia, la presidenta del Govern, Francina Armengol, inquera com Pascual, ho ha lamentat al seu perfil de Twitter: "El seu compromís, com a persona i com a empresari, va traspassar el món turístic, i va fer Mallorca i Inca millors amb les seves iniciatives benèfiques, tant socials i culturals com patrimonials". I ha afegit: "Ens deixa un bon empresari, però sobretot un bon amic. Gràcies, per tant, estimat. DEP".

Per la seva banda, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, també ha fet públic el seu pesar: " Profunda tristesa en conèixer la mort de Pere Pascual. Un referent, sempre generós, sempre disposat a ajudar, un suport en aquests anys complexos. Un gran empresari, una gran persona. El meu més sentit condol a la seva família. Descansa en pau".

Mentrestant, el Consistori inquer s'ha pronunciant a les xarxes socials situant-lo com el referent que ha estat: "L'Ajuntament expressa el sentit condol per la mort del Sr. Pere Pascual. Una persona compromesa amb la ciutat, els projectes socials i culturals; un emprenedor i empresari d'èxit. Referent inquer amb una trajectòria marcada pels seus valors. El nostre condol a familiars i amics". També ha mostrat tristesa el batle del municipi, Virgilio Moreno: "Ha mort Pere Pascual. Una persona admirada i estimada. Pioner en àmbits diversos, empresari d'èxit, vocació absoluta de servei públic. Sempre hi era. Un home referent de qui vaig tenir l'oportunitat d'aprendre moltes coses. El meu sentit condol a tota la família i amics".

Pel que fa a la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha manifestat estar "colpida per la mort d'en Pedro". La líder de la institució insular ha assenyalat que "era una persona molt estimada i un referent en l'àmbit empresarial de Mallorca. Envii tota la meva estima a la família, amistats i a tota la família de Viva Hotels".

Condol també el que ha expressat la presidenta del PP balear, Marga Prohens, que ha subatllat la bonhomia de Pere Pascual: "Ens deixa un home bo. Un d’aquells que amb la seva feina i el seu esforç ha engrandit aquestes illes. Referent d’una gestió responsable i d’èxit. Apassionat de la cultura. Una persona propera, afable i estimada per tots. El meu condol a la família i amics".

El portaveu d'El Pi, Josep Melià, s'ha sumat igualment a les mostres de condol. "Se n'ha anat un gran empresari, un molt bon professional; sobretot, però, se n'ha anat una excel·lent persona. Generós, empàtic, culte, solidari, curiós... Una gran pèrdua per a Mallorca; en Pere és un exemple a seguir. El trobarem a faltar", ha manifestat.

Per part seva, la Federació Empresarial d'Hotelers de Mallorca (FEHM) ha volgut recordar la figura de Pere Pascual amb unes emotives paraules: "Volem fer arribar el nostre més sentit condol a la seva família i tot l'equip de Viva Hotels. Ens ha deixat una gran persona i empresari, molt estimat i respectat dins i fora del sector turístic. El seu compromís, talent i generositat quedaran sempre".

Des de Viva Hotels han agraït tots els missatges de "condolença i reconeixement a la figura del nostre fundador i propietari Pere Pascual. Volem fer arribar el nostre més sentit condol per tan enorme pèrdua a tots els seus familiars i amics, especialment a la seva dona, Mariana, i als seus fills, Bernat i Biel".

stats