Obituari
Societat 05/04/2024

Mor el músic Víctor Uris a 66 anys

El reconegut harmonista va ser un dels fundadors de l'Harmònica Coixa Blues Band l'any 1982

2 min
Uris ha mort aquest dimecres a 66 anys

PalmaEl músic Víctor Uris ha mort a 66 anys aquest dimecres a l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma. El reconegut harmonicista va ser fundador de l'Harmònica Blues Band, la primera banda de blues de la història musical de les Balears. Juntament amb els altres dos membres del grup, Pep Banyo i Toni Reynés, va interpretar tant composicions pròpies com temes de blues clàssic des de mitjan anys vuitanta.

El 1987 l'Harmònica Coixa Blues Band va gravar el seu primer senzill en directe a l'Auditòrium de Palma, en el marc del Festival de Jazz, i el 1988 editaren el seu primer disc en col·laboració amb Joan Bibiloni, Erroll Woiski i Deborah Carter, entre d'altres. A principi dels 2000, el grup gravà el seu primer treball en solitari, De lado a lado, produït per Pepe Milán i amb Toni Pastor a la masterització. En aquest àlbum hi van participar Big Mama, Errol Woiski, Jay Kay, Daniel Higiénico i Pau Donés, de Jarabe de Palo.

El 2018, el realitzador Javier Pueyo va estrenar el documental Víctor Uris, els camins del blues a l'Atlàntida Mallorca Film Festival, on repassava la trajectòria del músic. En el film hi van participar Errol Woiski, Big Mama, Miquel À. Sancho i el crític musical Ferran Pereyra. A finals del 2020, Víctor Uris va oferir un concert improvisat al costat d'Hugo Sócrate, al carrer de Jacint Verdaguer de Palma, per denunciar la precària situació que va travessar la música en viu durant la pandèmia.

La darrera col·laboració del músic va ser amb el grup de rock Glass, amb qui va gravar l'harmònica de la cançó The Mayor, dedicada al seu company i amic, Toni Reynés. Uris tenia 17 anys quan va quedar discapacitat a causa d'un accident de moto, sempre anava amb cadira de rodes. Declarava que "la música l'havia salvat". Deia que si no hagués estat per la seva condició no hauria après a tocar mai, i tocar era el millor que li va poder passar, ja que el va salvar d'una vida avorrida o convencional.

stats