Societat 04/03/2020

Mor María José Varela, un referent del feminisme a Mallorca

Va ser presidenta del Lobby de Dones de Mallorca i directora insular d'Igualtat al Consell de Mallorca

Ara Balears
1 min
María José Varela (segona per l'esquerra) durant una manifestació del Lobby de Dones de Mallorca.

PalmaMaría José Varela, un referent del feminisme a Mallorca, ha mort a 70 anys a causa d'una llarga malaltia. Varela, que va néixer a Lugo l'any 1949, va ser una de les pioneres de la lluita feminista de Mallorca i des de l'any 1996 ha estat militant del Lobby de Dones. Entre el 2000 i el 2006 va ser presidenta de l'organització.

Entre el 2007 i el 2011 va ser directora insular d'Igualtat al Consell de Mallorca i de l'any 2012 al 2015 ocupà el càrrec de vicepresidenta tercera del Consell Social de Palma. En aquell mateix temps, va coordinar al SOIB el Servei d'Intermediació per a les víctimes de violència masclista.

Precisament des del Lobby de Dones de Mallorca han lamentat la seva mort i l'han recordada com una excel·lent companya i amiga. Des de l'organització han destacat que les seves principals aportacions han estat "la seva lluita contra el maltractament, la presència equilibrada d'homes i dones als llocs de decisió i l'erradicació de les diferències salarials". A més, han dit que "sempre estarà dins els seus cors" i que en dies tan pròxims al 8 de març, el Dia internacional de la dona, "la seva absència es farà més notable".

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, també ha lamentat la seva mort i ha destacat que "va ser una dona que va treballar de valent per assolir una societat millor". El Consell de Mallorca també ha remarcat l'esperit feminista de Varela.

stats