Societat 10/08/2021

Les millors nits de les Llàgrimes de Sant Llorenç

Enguany el fet que hi hagi poca lluna afavoreix la possibilitat de veure la pluja d'estels

2 min
Un Perseid i el rastre de condensació d'un avió aquesta nit des de Sant Julià de Sassorba, a Osona

BarcelonaLa nit del 10 a l'11 d'agost i la de l'11 al 12 seran les més favorables per poder observar la clàssica pluja d'estels de l'estiu: els Perseids, també anomenats Llàgrimes de Sant Llorenç. Aquest any les condicions són bones, ja que només hi ha un fil de lluna que durant les pròximes nits es pondrà entre les deu i les onze de la nit. Aquesta setmana només es veurà entre en 5% i un 15% del disc lunar, i amb menys llum de lluna és més fàcil poder observar uns estels que van a més a mesura que avança la nit.

Per poder-ne veure cal seguir els consells habituals: evitar els indrets amb llum al voltant i tenir paciència. Un estudi de la NASA revela que en condicions de foscor es podran arribar a observar al voltant de 40 estels per hora durant el pic dels Perseids, és a dir, avançada la nit. Als afores d'un poble o ciutat aquesta xifra es redueix a 8 o 9, i dins d'una ciutat a 1 o 2 per hora, només els més brillants.

Cal tenir en compte que l'activitat dels Perseids augmenta a mesura que avança a la nit: a les dues o les tres de la matinada és més fàcil poder-ne veure que a les onze o les dotze de la nit. Si us estireu a veure el cel aquests dies, també podreu observar Venus molt brillant a prop de la Lluna just quan es pon el sol. Més avançada la nit, mirant cap al sud apareixeran Júpiter i Saturn, el primer bastant més brillant que el segon.

Els Perseids es produeixen quan la terra s'acosta anualment a les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle, cosa que sol passar al voltant de Sant Llorenç. Les restes d'aquest cometa impacten amb l'atmosfera i provoquen els estels.

Tot i que aquesta setmana és quan se'n podran veure més, fins a finals d'agost es podran seguir veient estels amb paciència i poca llum al voltant. Això sí, a mesura que avanci el mes la freqüència d'aparició anirà baixant.

stats