Anticatalanisme
Societat 19/12/2022

La Societat Coral El Micalet de València denuncia ser víctima d'una campanya d"'assetjament"

L'entitat acusa els partits conservadors de difondre falsedats com que el finançament que rep es destina a projectes polítics

Ara
3 min
Seguidors de la formació ultradretana España 2000.

ValènciaLa Societat Coral El Micalet de València ha denunciat mitjançant un comunicat "els atacs, l'assenyalament i l'assetjament sistemàtic" que pateix el seu "projecte cultural, educatiu i social". L'entitat ha responsabilitzat d'aquesta situació els partits conservadors que, amb una estratègia "basada en la desinformació", invoquen "el fantasma recurrent del catalanisme" i que compten amb "l'altaveu" d'alguns mitjans de comunicació.

Segons l'associació, formacions com el Partit Popular, Ciutadans o Vox difonen informacions en les quals, "de manera insidiosa i malintencionada”, s'assegura que el finançament públic que rep l'organització es destina a defensar projectes polítics i no a la promoció d'activitats culturals, especialment a la seva escola musical.

“Les informacions publicades, en ocasions malintencionades, han creat incertesa, han fet gala de falta de responsabilitat i no han sigut sensibles amb el fet que a El Micalet acudeixen cada dia xiquetes, xiquets i joves a l’Escola de Música i Arts Escèniques Matilde Salvador i a l’Institut Musical Giner”, ha indicat la històrica associació en la nota de premsa. En el comunicat, l'entitat també mostra la seva sorpresa i estupefacció perquè “ningú ha preguntat ni contrastat els detalls d’aquests assumptes amb cap responsable d'El Micalet ni de l’empresa cultural".

El grup instrumental Salvador Giner durant una actuació al Teatre Micalet.

Des de la Societat Coral El Micalet destaquen que el finançament que rep està regulat per un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de València i que els fons se li atorguen a canvi de l'extensa programació cultural que du a terme –amb més de 200 activitats anuals gratuïtes– i, en cap cas, per promoure un projecte polític. En aquesta línia, també subratllen que les crítiques es produeixen paradoxalment quan la subvenció que percep per part del consistori és de 25.000 euros anuals, molt menor a la de "48.000 que va rebre entre els anys 2003 i 2009, en els quals Rita Barberà va ser alcaldessa”. En altres exercicis, en els quals el Partit Popular també dirigia el consistori, va percebre quantitats de 10.000, 18.000 o 30.000 euros.

Un dels exemples de les publicacions que l'entitat denuncia són les que vinculen la concessió dels 25.000 euros amb l'organització de la Cavalcada de les Magues de Gener. Es tracta d'una desfilada que recrea la cercavila que l'any 1937 va organitzar el govern de la Segona República per concloure una setmana d'activitats dirigida a ajudar els més petits a oblidar durant unes hores els horrors de la Guerra Civil i que l'extrema dreta ha intentat boicotejar i impedir en diverses ocasions.

Perjudicis a la seva reputació

En el comunicat, l'associació també emfatitza que, per a l'entitat, "la música i l’educació musical són una prioritat", i assenyala que aquestes notícies "afecten greument la imatge i la reputació de la Societat Coral El Micalet, la Companyia Teatre Micalet, una empresa privada independent de producció i exhibició d’arts escèniques diferent de la societat musical, i la formació musical que s’imparteix”. 

Gairebé 130 anys d'història

La Societat Coral El Micalet, amb gairebé 130 anys d’història, destaca que l'entitat posa els seus espais a disposició del consistori per iniciatives esporàdiques municipals, així com per a destacats esdeveniments com el Premi Iturbi, el Concurs Internacional de Piano de València, el Festival Polirítmia o el Festival de Poesia de València. A més, desenvolupa diversos projectes per a la promoció de la cultura i la participació social fent ús del valencià en tots els actes seguint els criteris de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Declarada d'utilitat pública el 1978, la Societat Coral El Micalet ha reiterat que no està adscrita ni vinculada amb cap partit polític ni ideologia, i dona cabuda a les seves instal·lacions a nombroses entitats cíviques, socials i culturals amb diverses sensibilitats polítiques que, d’una altra manera, no podrien desenvolupar les seves activitats per falta d’espais o per impossibilitat de pagar els lloguers.

Per acabar, l'entitat ha destacat que el 2021 va donar el llegat de Salvador Giner Vidal (València, 1832-1911) a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, adscrita a la conselleria d'Educació, Cultura i Esport, format per més de 500 partitures, cartes, llibres, documents, fotografies i altres objectes.

Una xerrada a la sala d'actes de la Societat Coral El Micalet de València.
stats