Societat 31/03/2022

Els metges de Primària denuncien que no poden destinar més de cinc minuts als pacients per la manca de personal

ARA Balears
2 min
Un centre de salut en una imatge d'arxiu.

PalmaEls metges d'Atenció Primària de les Illes Balears han sortit aquest dijous al carrer per denunciar la situació crítica que viu actualment aquest sector del sistema sanitari i reclamar mesures urgents per pal·liar els efectes de la manca de personal i la saturació. Segons ha denunciat el president de Simebal, Miguel Lázaro, molts de metges atenen 45 pacients diaris i es veuen obligats a fer visites exprés de quatre minuts.

En la concentració, els metges han assegurat que l'Atenció Primària illenca és "a l'UCI" i han exigit que el govern espanyol destini 10.000 euros del PIB a aquest sector sanitari i que l'Executiu illenc hi destini el 20% enguany (actualment és el 12%), i que l'any que ve la xifra s'elevi fins al 30%. Els metges han denunciat que la situació actual desgasta la qualitat del servei, els pacients i els professionals sanitaris.

A més, han recordat que a les Balears falten 300 metges d'Atenció Primària i han remarcat que l'Administració té l'obligació de captar i fidelitzar metges per garantir un servei sanitari de qualitat. En aquest sentit, han explicat que a Eivissa un metge atén una mitjana de 2.200 targetes sanitàries i a Mallorca, de 1.800, mentre que la mitjana estatal és de 1.350.

En la concentració hi han participat diverses associacions sanitàries i mèdiques de l'Arxipèlag i de l'Estat i han informat que aquesta reclamació i manifestacions es faran arreu d'Espanya en les pròximes setmanes.

Metges d'Atenció Primària durant la concentració

Salut defensa l'esforç dels metges i reconeix que els recursos "mai són suficients"

El director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha destacat l'esforç que estan fent els metges d'Atenció Primària des del 2015 i ha reconegut que "els recursos en sanitat no són mai suficients".

Després de la manifestació dels metges d'aquest sector del sistema sanitari, Fuster ha reconegut que la sisena ona de la pandèmia ha recaigut sobretot en els professionals d'Atenció Primària, però ha insistit que ha estat "un objectiu de tota la legislatura" juntament amb salut mental i cronicitat.

En aquest sentit, el director general del Servei de Salut ha remarcat que els darrers set anys la inversió en Atenció Primària ha augmentat més d'un 30% i s'han contractat 900 professionals d'aquest àmbit sanitari. A més, ha informat que pròximament es presentarà un pla específic per a l'Atenció Primària.

stats