Societat 22/06/2023

Més de mil habitatges visats en quatre mesos a les Balears, la major part de luxe

El Ministeri d'Habitatge confirma el rècord del preu mitjà de compravenda a les Illes, que supera per primera vegada els 2.800 euros el metre quadrat de mitjana

2 min
Construcció de nous xalets.

PalmaAmb prop de 1.000 habitatges visats el primer quadrimestre de 2023, les Balears mantenen el ritme frenètic del sector de la promoció i construcció d'habitatges, segons les dades recollides per l'Ibestat. La fita no arriba als 1.036 projectes del mateix període de 2022, però confirma el moment de màxima activitat, centrat en els unifamiliars i sobretot en el luxe. Amb 457 milions d'euros declarats oficialment en els projectes, un valor sempre molt per davall de la realitat per reduir la base imponible de les taxes, queda clar que la promoció que actualment es fa a les Illes està orientada a la compravenda de propietats de preus desorbitants.

De fet, el preu taxat al qual arriben els habitatges quan es venen ja ha superat, aquest primer trimestre de 2023, els 2.800 euros el metre quadrat, que com a mitjana és un rècord mai no vist. Només fa dos anys, aquesta mitjana era 500 euros més barata, i se situava en els 2.300 euros el metre quadrat, segons dades oficials elaborades pel Ministeri d'Habitatge.

Els experts han repetit una vegada i una altra que actualment bona part del sector de la construcció s'està orientant cap al negoci dels estrangers d'altíssim poder adquisitiu i això està desplaçant de l'accés a l'habitatge els ciutadans de les Illes. El primer quadrimestre de 2019, els pressupostos visats eren significativament inferiors, tot i ser un any amb una gran activitat econòmica. I no només això, sinó que fa 15 anys, quan encara no s'havia produit la crisi immobiliària, el valor dels projectes visats era la meitat que l'actual.

Més metres quadrats

També el volum dels habitatges que es tramiten ha canviat totalment. Ara, les xifres dels metres quadrats que es visen retraten a la perfecció unifamiliars de grans volums, un càlcul que s'obté de la divisió entre el total d'habitatges residencials i les superfícies declarades. Per aquest motiu, els preus que es recullen tant per part de les estadístiques oficials com dels portals immobiliaris, disparen el metre quadrat. Així queda constatat a l'informe de Tinsa de zones de costa, en el qual cinc dels sis municipis més cars de l'Estat es troben a les Balears. Sant Josep de la Talaia, Eivissa, Santa Eulària i Sant Antoni a Eivissa, i Calvià a Mallorca encapçalen aquesta llista només superats per Sant Sebastià.

stats