TOCAR TERRA
Societat13/12/2019

Més enllà de l’economia

Mateu Morro

El sistema agroalimentarI

Un estudi evidencia que aquest sector és fonamental per a l’economia

L’informe sectorial de CaixaBank Research, acabat de publicar, conclou que el sector agroalimentari és clau per a l’economia i per a la societat. Segons l’informe, el pes del sector creix i el 2018 va representar el 5,8% del PIB estatal, enfront del 5,3% que aportava el 2007. Aquest percentatge augmenta a un 11 % si s’hi inclouen totes les activitats de la cadena agroalimentària (els elements necessaris per produir, com adobs, fitosanitaris, maquinària, etc., i el transport i la distribució dels aliments). En països més desenvolupats, el percentatge del sector agroalimentari augmenta: a França és del 15,6% i a Alemanya, del 13,9%. La dada és d’interès perquè destrueix el tòpic que associa el pes del sector agroalimentari a un suposat endarreriment estructural de l’economia. Les dades demostren el contrari: el desenvolupament equilibrat de l’economia exigeix un sector agroalimentari fort.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de l’economia

El sector agroalimentari, a més, té la capacitat de superar les adversitats

Cargando
No hay anuncios

L’acurat treball de CaixaBank Research fa una passa més i analitza l’aportació extraeconòmica del sector agroalimentari. Valora la capacitat exportadora del sector i li atribueix ‘’una notable resiliència’’ per la capacitat de superar les situacions adverses. La base del sector són 945.000 explotacions agràries que ocupen el 84,2% del territori, amb implicacions en altres àmbits com la sostenibilitat mediambiental, l’equilibri territorial i el desenvolupament rural. Dins aquest ampli teixit social i empresarial, hi juga un paper essencial la indústria agroalimentària, amb 31.000 empreses a tot l’Estat, la primera branca industrial espanyola, tant en valor afegit com en ocupació, ja que representa el 20,3% del VAB de la indústria manufacturera. Les dades de les Balears es mouen en paràmetres semblants, modificats per l’efecte de l’especialització econòmica i la insularitat.

Insularitat i joves

Cargando
No hay anuncios

Les ajudes europees intenten afavorir la dedicació dels joves al camp

La primera jornada de treball sobre la insularitat a la nova política agrària europea, que va tenir lloc la setmana passada, va tractar d’això, considerant l’efecte del fet insular sobre el sector agroalimentari i es va centrar en les inversions i el suport a la incorporació de joves a les Balears. La trobada va tenir l’interès de la col·laboració entre sector i administració per definir objectius comuns, just en el moment de l’aprovació de la nova PAC que podrà o no tenir en compte les circumstàncies balears. El sector manté una perspectiva inversora, centrada en la modernització de la maquinària agrícola i l’utillatge industrial, aspectes impulsats per diverses ajudes. La incorporació de joves també s’ha disparat els darrers anys, a l’empara d’aquestes ajudes. Però els desavantatges de la insularitat són un factor de desigualtat competitiva que s’ha de corregir.

Cargando
No hay anuncios

L’oli i l’olivar es mouen

Aquest mes es fan diversos actes de promoció del producte mallorquí

Cargando
No hay anuncios

El món de l’olivicultura es mou. Amb la renovació dels consells reguladors de l’Oli de Mallorca i de l’Oliva de Mallorca, presidits respectivament per Joan Mayol i Miquel Arbona, s’obre una etapa carregada de possibilitats. El sector continua en un moment expansiu i amb els problemes de comercialització que té tot sector que basi la seva estratègia en l’origen i la qualitat. Dia 18 de desembre la Denominació d’Origen Oli de Mallorca presenta al Casal Solleric l’oli novell. Per un altre cantó, el dilluns 16 la Denominació d’Origen Oliva de Mallorca presenta a Eroski Son Moix la primera oliva de taula de la campanya 2019-2020. L’oliva mallorquina ha de recuperar les taules mallorquines, assetjades ara per olives d’altres procedències distants dels sabors de les olives senceres, trencades i pansides del país.

Pere Quetglas Llodrà

Se n’ha reconegut la trajectòria amb la distinció Mantonegro d’Argent

L’atorgament a Pere Quetglas de part de la Denominació d’Origen Binissalem de la distinció Mantonegro d’Argent va ser el reconeixement a un home que va marcar tota una època de la recuperació de les produccions alimentàries de qualitat a les Balears i que va fer una contribució notable en la comercialització agroalimentària. La seva tasca professional, com a tècnic de l’administració agrària, va despuntar per la dedicació i l’eficiència. Ara en Pere, un cop jubilat, continua lligat a l’activitat gestionant les seves terres de Manacor, on manté una activitat ramadera vinculada al porc negre i a la vaca mallorquina, entre altres coses.