Societat 02/06/2022

Més de cinquanta donacions d'òrgans varen permetre fer 143 trasplantaments a les Illes el 2021

Les Balears encara no recuperen la taxa de donacions prepandèmia

ARA Balears
2 min
L'Hospital Son Espases. / ARA BALEARS

PalmaEls hospitals públics de les Illes Balears varen fer 143 trasplantaments d'òrgans el 2021 gràcies a 54 donacions. D'aquesta manera, l'índex de donants se situa en 46,2 per milió d'habitants, segons ha detallat la Conselleria de Salut en un comunicat, en què fa balanç de l'activitat de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB) l'any passat.

Una dada rellevant és que Son Espases ha estat el segon hospital d'Espanya amb més donants amb mort encefàlica. A més, 11 dels 54 donants (el 20%) varen fer la donació per mitjà d'asistòlia, una tècnica que permet la donació d'òrgans en aturada cardiorespiratòria, i que es va implantar en els hospitals públics de les Illes Balears l'any 2016 amb la finalitat d'optimitzar la donació.

Pel que fa al tipus d'òrgans donats, varen ser 97 de ronyó, 26 de fetge, 8 de pulmó, 8 de cor i 4 de pàncrees. Respecte dels trasplantaments, a Son Espases se'n varen fer 66 de ronyó a pacients de les Illes Balears, 51 dels quals eren pacients de Mallorca, 14 d'Eivissa i 1 de Menorca.

D'altra banda, 28 pacients residents de les Illes Balears varen rebre un trasplantament fora de la Comunitat Autònoma. La gran majoria (26) es varen fer a Catalunya: sis de ronyó, vuit de fetge, quatre de cor, cinc de pulmó i tres de pàncrees). També se'n varen fer un de ronyó a Madrid i un de fetge al País Basc. Per acabar, des de gener fins ara hi ha hagut 25 donants, 20 dels quals han estat de Mallorca, dos de Menorca, tres a Eivissa i una a Formentera.

No es recuperen les xifres prepandèmia

La xifra de donacions augmenta respecte del 2020 (45 donants amb una taxa de 38 per milió d'habitants), però encara són menys que les generades el 2019, quan hi va haver 64 donacions amb una taxa de 54,5 per cada milió d'habitants. En aquest sentit, el coordinador de trasplantaments de Son Espases, Miguel Velasco, ha lamentat que ni a les Balears ni al conjunt de l'Estat s'arriba a l'autosuficiència i encara hi ha dèficit d'òrgans. Encara que les llistes d'espera són variables, ha alertat que "el 7% de les persones que esperen un trasplantament moren abans d'aconseguir-lo".

stats