Societat 13/01/2020

Menys d'un de cada tres joves illencs és religiós

Entre els creients, el percentatge de catòlics de les Balears cau tres punts en un sol any

Ara Balears
2 min
El Bisbat de Mallorca, en peu de guerra per l’assignatura de Religió

PalmaLa religió en general és en retrocés a les Balears, però, sobretot, la que cau és la que hi està més arrelada: el catolicisme. El 58% de la població es declara creient en alguna religió, segons una enquesta de la Fundació Gadeso, quatre punts menys que fa un any. Durant el 2019, a més, el percentatge de no creients ha augmentat dos punts, fins al 32%. El 10% restant no varen contestar aquesta pregunta o varen dir que el tema no els importava gens.

El retrocés de la religió es fa més evident entre els joves d'entre 16 i 29 anys: tan sols un 27% es declara creient, tres punts menys que fa un any. Però destaca, sobretot, la davallada del sentiment religiós entre els adults de 30 a 44 anys: si el gener de l'any passat en tenien un 59%, ara són el 52%. Entre els illencs que tenen de 45 a 65 anys i els que en tenen més de 65, respectivament, un 70% i un 89% es declara creient.

La davallada de la religiositat afecta sobretot el catolicisme. Si fa un any el 79% dels creients se'n declaraven seguidors, ara són el 76%. Menys de la meitat dels illencs, un 44,8%, es reconeixen com a catòlics i tan sols un 17,9% dels ciutadans afirma que són practicants. Tot i això, tan sols el 6,9% dels illencs (entre 70.000 i 75.000 persones) van a missa com a mínim una vegada per setmana.

Segons l'estudi de Gadeso els resultats permeten parlar d'una "notable desafecció de la societat balear respecte de les posicions oficials de l'església en general i de l'espanyola en particular". L'enquesta indica que el 99% dels ciutadans està a favor del divorci, el 84% creu que s'ha de poder viure en parella sense casar-se, el 73% està a favor de la Llei de l'avortament i el 65%, del matrimoni homosexual. En canvi, tan sols un 8% defensa el concordat de l'Estat amb el Vaticà i només un 6% està d'acord amb el sistema de finançament de l'Església Catòlica a Espanya.

L'enquesta també mostra que el papa Francesc encara és popular –el 52% dels ciutadans en té una opinió positiva i només el 28% la tenen negativa–, però el percentatge dels que el veuen amb bons ulls ha caigut dos punts en un any. El 75% té una opinió negativa de la cúria vaticana; el 83%, de la Conferència Episcopal, i el 85% la tenen positiva de les ONG de base catòlica.

Diversitat religiosa

Els que creuen en altres religions han passat del 21% al 24%, i d'estaca sobretot l'augment de cinc punts dels seguidors de l'Islam (16,6%), mentre que els protestants han davallat dos punts (5,2%). L'enquesta –que s'ha fet a 400 ciutadans entre el desembre i el gener i té un error estimat màxim d'un 5,5%– indica que tan sols un 1% dels creients és jueu i que hi ha un percentatge semblant de seguidors d'altres religions.

stats