Societat 09/05/2019

Menorca es consolida com a espai idoni per a la conservació de les tortugues

Els rèptils són focus d'estudi per detectar i controlar possibles amenaces

Iván Martín
1 min
Tortugues mediterrànies.

MaóEl Consell de Menorca ha constatat gràcies als darrers estudis de seguiment de poblacions de tortuga el bon estat de conservació, especialment, de dues espècies, la tortuga mediterrània i la d'estany. Aquests rèptils són focus d'estudi a la Reserva de la Biosfera amb l'objectiu de determinar la situació de cada espècie, detectar i controlar possibles amenaces, així com observar l'evolució de les poblacions que habiten a Menorca.

La tortuga d'estany europea és d'aigua dolça, de mida petita, i protegida per la legislació europea. Anualment es controlen 17 poblacions en diferents tipus de masses d'aigua mitjançant la captura d'exemplars i el seu marcatge. Les dades aportades posen de manifest que aquesta espècie gaudeix d'una població en bon estat de conservació a l'illa, amb una distribució i poblacions ben estructurades. D'altra banda, la tortuga mediterrània és una espècie abundant a Menorca, distribuïda per tota l'illa. Actualment s'estan controlant cinc poblacions amb uns excel·lents resultats. De fet, la densitat a Menorca de l'espècie és de deu tortugues per habitant, tot i que en determinades zones aquesta arriba a ser de 32-74 tortugues per habitant. A més, el valor de supervivència en exemplars juvenils i adults s'eleva al 91%.

També destacar la tortuga de Florida a Menorca. Aquesta espècie d'aigua dolça comercialitzada com a mascota és una amenaça per a altres espècies que viuen en ecosistemes aquàtics com les masses d'aigua. Durant l'any 2018 se'n van capturar 75 exemplars, 4 més que el 2017. La dinàmica de Menorca contrasta amb les poblacions de tortugues amenaçades d'arreu d'Europa.

stats