Societat 09/03/2023

Menorca aposta per aprofitar els boscos i produir biomassa

L'extracció entre els anys 2002 i 2022 va ser de 1.300 metres cúbics anuals, el 0,1% del volum de fusta disponible a l'illa

Iván Martín
2 min
Una explotació de biomassa a Menorca.

MAÓLa demanda de biomassa a Menorca podria augmentar de les 1.125 tones de consum actuals a 399.000 tones, segons l'Estudi de Diagnosi del Sector Forestal a l'illa, fet públic aquest dijous per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera. L'estudi coincideix amb l'Estratègia Menorca 2030 en considerar el sector forestal clau en la descarbonització de l'illa, ja que garanteix la gestió sostenible de les masses forestals i activa l'economia circular.

S'ha fet a partir d'informació aportada per les empreses del sector, el servei forestal de gestió del Govern, el Consorci de Residus i Energia de Menorca, el registre mercantil i els estudis previs del projecte LIFE BOSCOS. També s'han fet 29 entrevistes a diferents agents essencials en el cicle de la biomassa, relacionats amb activitats extractives i de transformació, agroforestals, instal·lacions de calderes, administració pública o consumidors particulars.

Entre els principals resultats, destaca que a Menorca hi ha suficient massa forestal per a la generació de biomassa. A les Balears s'extreu menys del 4% del que creixen anualment els boscos, segons el Pla forestal de la comunitat, mentre que a l'illa, l'extracció de biomassa entre els anys 2002 i 2022 va ser de 1.300 metres cúbics anuals, el 0,1% del volum de fusta que es calcula disponible a l'illa, d'1.000.000 de metres cúbics aproximadament.

D'altra banda, la disponibilitat i la capacitat de gestió contrasten amb el baix consum de biomassa a Menorca, ja que el diagnòstic estima que el consum anual se situa entre 1.100 i 1.125 tones, una dada que podria arribar fins a les 399.040 tones anuals dividides en activitats industrials, habitatges i el sector públic. A més, s'ha detectat un augment important de plagues forestals a causa del canvi climàtic com la processionària, que un increment de la producció de biomassa contribuiria a controlar. De la mateixa manera, es demana promocionar l'ús de les calderes de biomassa i formar personal sobre el seu manteniment.

stats