Societat 08/07/2019

Memòria de Mallorca critica la gestió de l'exconsellera de Cultura Fanny Tur i del seu equip

L'entitat ha fet balanç d'una legislatura que qualifica d'"històrica" i ha posat en relleu les 59 exhumacions de represaliats pel franquisme

Ara Balears
2 min
L'exconsellera Fanny Tur i la presidenta del Govern, Francina Armengol, escolten les explicacions de l'investigador Manel Suárez a la fossa de Calvià.

PalmaMemòria de Mallorca ha criticat aquest dilluns mitjançant un comunicat la gestió de la ja exconsellera de Cultura Fanny Tur durant la legislatura passada, com també de part del seu equip. Segons l'entitat, el clima que es va generar a la Conselleria gestionada per Tur va estar marcat per "la dilació indeguda, la manca de confiança, l'ocultació d'informació i la presa de decisions unilaterals al marge de l'òrgan competent –la comissió de la Llei de fosses–", que n'han estat "la tònica habitual".

Els responsables de Memòria de Mallorca asseguren que han assistit "atònits" a "una mena de recompte públic dels mèrits aconseguits", una "exhibició" que els fa "empegueir". "Entenem que la funció dels representants polítics hauria de ser gestionar (...) un tema tan sensible com el de la memòria històrica lluny de l'excessiu personalisme, de la politització innecessària, dels vergonyosos enfrontaments interns entre càrrecs, de tractar les associacions civils com a rivals (...)", han explicat.

Memòria de Mallorca també ha criticat que els temes relacionats amb la memòria històrica hagin format part de la Conselleria de Cultura, on "mai no s'hauria d'haver col·locat un tema relacionat amb els drets humans", a més del fet que s'ha hagut de fer feina amb tres conselleres diferents.

Però Memòria de Mallorca també ha celebrat les fites de la legislatura en matèria d'investigació i recuperació de restes de republicans víctimes de la repressió franquista. L'associació ha subratllat que ha estat una legislatura "històrica" i ha posat de relleu que en els darrers anys s'han exhumat 59 cossos de deu fosses i un pou, 15 dels quals s'han identificat i s'han entregat als seus descendents, i atribueix aquest avançament a la Llei de fosses.

En la legislatura passada també es varen poder afegir nous noms de represaliats al Mur de la Memòria de Palma i es varen reivindicar les víctimes de les desaparicions forçoses gràcies al projecte 'Pedres de la memòria', amb el suport del Consell de Mallorca i de diferents ajuntaments.

Memòria de Mallorca també ha alabat l'equip d'Aranzadi, contractat per les tasques tècniques de les exhumacions; la presidenta del Govern, Francina Armengol; i la que fou diputada de MÉS Margalida Capellà, principal redactora de la Llei de fosses.

stats