Societat 27/04/2020

Memòria Democràtica investiga l'exhibició de banderes franquistes a sa Pobla

Un veí va denunciar els fets a la Policia Local i el presumpte autor va retirar els símbols després de rebre l'avís del cos

Ara Balears
2 min

PalmaLa Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica ha començat a investigar l'exhibició d'una bandera falangista i una altra franquista dissabte capvespre en un carrer de sa Pobla "per aplicar la sanció corresponent segons la Llei de Memòria Democràtica", expliquen en un comunicat. Segons varen informar fonts policials a l'ARA Balears, va ser un veí del poble qui va denunciar els fets. Alguns usuaris de Twitter han penjat imatges en què es poden observar ambdós símbols amb els quals l'home pot haver infringit la Llei de memòria històrica.

Davant aquesta situació, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, s’ha posat en contacte amb el batle de sa Pobla, Llorenç Gelabert, per demanar tota la informació de què disposa el Consistori sobre els fets que varen tenir lloc aquest cap de setmana al municipi, com és la denuncia cursada per la Policia Local, les declaracions de la persona que va penjar les banderes i diverses fotografies. Mentrestant, la secretaria autonòmica, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha decidit "obrir diligències prèvies basades que els fets ocorreguts" poden ser objecte de sanció, segons la Llei 2/2108 de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.

En concret, l’article 23 de la llei inclou com a actes contraris a la memòria democràtica “l’exhibició pública d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions (...) fets en commemoració, exaltació o enaltiment individual o col·lectiu de la revolta militar del 1936 i del franquisme, dels seus dirigents o de les organitzacions que varen sustentar el règim dictatorial”.

Aquests actes, segons la llei, es consideren contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes i són considerats infraccions greus per la llei, amb multes que oscil·len entre els 2.001 i els 10.000 euros. El règim sancionador previst en la mateixa llei estableix en l’article 35 que “seran responsables, com a autors, les persones físiques o jurídiques que dolosament o imprudent faciin accions o omissions contràries a aquesta llei”.

stats