Medi Ambient

La meitat dels óssos bruns del Pirineu ja són catalans: en un any n'han nascut 16

L'any passat es van registrar 16 atacs d'aquesta espècie a ramats

ARA
2 min
La població d'ossos al Pirineu continua creixent

BarcelonaLa població d'óssos del Pirineu no para de créixer: només l'any passat, als massissos del nord de la Península van néixer 16 cries d'os bru. En total, durant el 2023, al conjunt dels Pirineus es van detectar 83 exemplars d'aquest animal, 41 dels quals es van localitzar en terres catalanes. De fet, el Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru al Pirineu l'any passat va registrar onze cadellades, una de les xifres més grans que s'han comptabilitzat mai des que el 1996 es van rebre els primers exemplars per recuperar la població d'aquesta espècie.

La població d'ossos al Pirineu continua creixent

En aquest sentit, s'espera que la població d'óssos continuï creixent, ja que de la vuitantena d'exemplars detectats l'any passat, hi ha 27 femelles i 17 mascles adults potencialment reproductors. Per contra, els Agents Rurals calculen en els últims dotze mesos set ossos bruns haurien mort. Aquest recompte de baixes es fa tenint en compte els animals dels quals es té evidència de la mort o bé els animals dels quals fa dos anys que no es té cap indici.

Una altra de les novetats pel que fa a la població d'aquesta espècie en terres catalanes és que, per primera vegada en gairebé vint anys, s'han trobat indicis d'ós a la comarca de l'Alt Urgell, un fet que no passava des de l'any 2007. Per altra banda, es calcula que entre el 2022 i el 2023 l'àrea de distribució dels óssos bruns ha augmentat 1.700 km². A hores d'ara s'estenen per una zona de més de 7.000 km², des dels Pirineus Orientals francesos fins al nord-est de Navarra.

Presència d'óssos al Pirineu el 2023.

El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comptabilitzat 16 atacs d'óssos a la ramaderia catalana en l'últim any, una xifra que es manté estable tot i l'augment progressiu de la població de l'espècie. En el cas de la ramaderia petita (ovelles i cabres), fonts governamentals expliquen que els atacs es van produir majoritàriament perquè els exemplars van quedar fora del tancat durant la nit per raons meteorològiques.

Localitzar óssos sense veure'ls

Tot i que es té constància que als Pirineus hi viuen 81 exemplars d'ós bru, això no implica que tots s'hagin vist durant l'any. Per fer el seguiment poblacional d'aquesta espècie els agents rurals es basen en dues metodologies: l'oportunista i la sistemàtica. La primera té en compte les observacions a simple vista d'un animal, les petjades, rastres o excrements que deixa en una zona o els danys que provoca. La segona, en canvi, consisteix a organitzar operacions programades per trobar indicis que demostrin la presència d'exemplars d'ós.

Un grup d'óssos localitzat al Pirineu.

A Catalunya hi ha 281 paranys sistemàtics –càmeres fotogràfiques i trampes de pèl– per detectar la presència d'óssos. L'any passat es van fer 1.999 revisions d'aquests paranys, de les quals 437 van ser positives (21,86%). Amb tots els mètodes de seguiment combinats, als Pirineus catalans es van registrar 674 contactes d'ós bru l'any passat, es van recollir 502 mostres de pèl i es van fer 384 fotografies o vídeos amb càmeres automàtiques. També es van recollir dades d'observacions (66), d'excrements (46), de depredacions (43), rastres i petjades (34) i de consum d'aliments (7).

stats