Societat 12/09/2019

Medi Ambient no veu res estrany en l'ús d'escòries a l'autopista Llucmajor-Campos

El Consell de Mallorca no n'ha suspès l'ús, però en la fase actual de les obres no n'ha de fer servir

Maria Llull
2 min
Imatge de les obres de l'autopista Llucmajor-Campos

PalmaEl president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, Toni Alorda, ha considerat "raonables" les explicacions que ha rebut per part del conseller insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, sobre l'ús d'escòries a l'autopista Llucmajor-Campos. "El que es planteja des del Consell sembla raonable, encara que ho acabarem d'aclarir", ha manifestat Alorda després de reunir-se amb Sevillano aquest dijous.

Ivan Sevillano ha explicat que "els informes han donat uns resultats per sota dels valors permesos". A més, els ecoàrids –escòries tractades– són considerats com a matèria primera i "no han de passar una avaluació mediambiental". Sevillano ha apuntat que en la fase actual del pla d'obres de l'autopista no es fan servir escòries, però que està previst que "d'aquí a uns mesos" es tornin a fer servir. "Tenim una planificació d'obra i la seguim", ha afirmat.

A més, el conseller insular ha subratllat que "el Consell no ha canviat de criteri, ja que des del primer moment es va determinar que les escòries només s'utilitzarien en els vials de servei". "L'ús d'escòries no s'aturarà, no hi ha motiu per aturar-lo. Es continuaran posant segons avancin els vials de servei", ha insistit Sevillano. Segons el conseller, "tot s'està fent correctament i s'han assumit les exigències de la Comissió".

Per la seva banda, Alorda ha puntualitzat que la informació sol·licitada per Medi Ambient al Consell i Tirme es deu a la denúncia de la Plataforma Antiautopista. Una vegada arribi la resposta del Consell per escrit, traslladaran el dictamen sobre la qüestió als denunciants. Així i tot, el president de la Comissió de Medi Ambient ha indicat que "Son Reus està funcionant correctament" i que les analítiques que arriben de manera periòdica a la Comissió no mostren cap dada fora del normal.

Malgrat que l'estudi d'impacte ambiental de l'autopista Llucmajor-Campos és del 2014, el Consell no ha considerat necessari tornar a avaluar l'ús d'escòries en el projecte modificat, ja que "els ecoàrids són considerats matèria primera", segons ha explicat el mateix Alorda. "Ho acabarem d'aclarir, però el que ens han dit sembla raonable. Si fossin escòries sense tractar, seria diferent", ha afegit.

stats