Societat 28/08/2020

Multes de 100 euros per fumar al carrer a partir d'aquest divendres

El Govern aprova les noves restriccions per frenar el coronavirus

Catalina Riera
3 min
El Govern ha aprovat una sèrie de restriccions per tal de frenar el covid-19.

PalmaLa portaveu de l'Executiu autonòmic, Pilar Costa, ha anunciat aquest divendres, després del Consell de Govern, les mesures que entren en vigor per evitar nous contagis de coronavirus. Així, queda prohibit fumar a espais d'ús públic a l'aire lliure i l'ús de la mascareta es fa obligatori tant als centres de treball com als espais tancats. Si s'incompleix la normativa, la multa serà de 100 euros en ambdós casos. Les reunions socials també queden limitades a un màxim de deu persones i tant les platges com els parcs estaran tancats al vespre.

La quantitat de les multes es basarà en el Decret llei 11/2020 del 10 de juliol, en el qual s'estableixen els tipus de sancions segons si es tracta d'una infracció lleu, greu o molt greu. Les multes varien entre els 100 i 3.000 euros en cas d'infracció lleu; una infracció greu podria suposar un cost de 60.000 euros, i una de molt greu pot arribar fins als 600.000 euros.

Segons publica el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) aquest divendres, la majoria dels brots tenen un origen familiar i estan "afavorits per la relaxació en les precaucions" que hi ha en entorns de confiança. Així mateix, recull que "els factors que més afavoreixen la transmissió del coronavirus" són els següents: no mantenir la distància de seguretat, presència d'un nombre elevat de persones en un mateix espai i absència de mascareta.

Mascareta obligatòria

Tota persona major de sis anys està obligada a dur mascareta al carrer. A més, s'ha de dur als bars i restaurants mentre s'espera la comanda i als centres de treball. És obligatori fer-ne un ús adequat: la mascareta ha de tapar des de la part de l'envà nasal fins a la barbeta inclosa. No dur-la implicarà una sanció de 100 euros.

Aquesta norma inclou excepcions: no és necessari durant la pràctica de l'activitat física o l'ús d'instruments musicals de vent.

Prohibit fumar

A partir d'aquest divendres està prohibit consumir tabac a la via pública. Aquesta limitació també s'aplica en el cas de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, xixes o similars. A més, la restricció afecta les terrasses dels bars i restaurants. Incomplir aquesta norma suposa una sanció de 100 euros.

Grups de 10 persones i platges tancades

Les reunions socials i familiars queden limitades a deu persones, excepte en el cas de les que conviuen. Així mateix, les platges i els parcs infantils, a partir d'ara, estaran tancats entre les 21.00 hores i les 7.00 hores.

Aforament a bars i restaurants

L'aforament dels bars i restaurants es limita al 50% a l'interior i exterior, sempre que el local tingui un aforament autoritzat de més de 50 persones. En el cas que sigui inferior, es permet un 75% de l'aforament.

Nous tancaments

En el cas dels locals de jocs d'apostes, la capacitat màxima passa de ser de dos terços a un 50%. Se suspèn l'activitat dels clubs de cites i prostíbuls, independentment del tipus de llicència que tingui l'establiment. També se suspenen les activitats dels clubs de gent gran, que hauran d'estar tancats durant els 15 dies vinents.

Vetles i enterraments

Es redueixen les persones que poden acudir a vetles i enterraments. Quan es facin a l'aire lliure, només hi podrà haver un màxim de 30 persones, i en el cas d'espais tancats es limita a 15 persones.

Cerimònies i noces

En les cerimònies i celebracions nupcials no es pot superar el 50% de la capacitat. El nombre màxim d'assistents és de 125 persones a l'aire lliure i de 75 a espais tancats.

Esdeveniments multitudinaris

Es consideren esdeveniments multitudinaris aquells que superen l'assistència superior de 300 persones a l'aire lliure o de 150 a espais tancats. En aquest cas, la Direcció General de Salut Pública haurà d'avaluar el risc. També es fa l'ús obligatori de la mascareta entre tots els espectadors i als espais tancats es prohibeix menjar i beure.

Cal destacar que les competicions esportives només es poden fer amb un aforament del 65% de la capacitat d'espectadors i com a màxim amb 1.000 persones assegudes a instal·lacions a l'aire lliure i 300 a instal·lacions cobertes. En tot cas, la distància mínima entre un i l'altre ha de ser d'un metre i mig, i s'ha de dur mascareta.

stats