Societat 02/05/2018

Un jutjat de Martorell investiga un dels professors de Sant Andreu de la Barca per un delicte de discriminació i contra la integritat moral

Un altre jutjat ha de decidir si admet a tràmit la denúncia de la fiscalia contra els altres vuit docents

Pau Esparch
3 min
La comunitat educativa reivindica el dret a parlar de tot als alumnes

BarcelonaLa denúncia de la fiscalia contra nou professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca s'ha dividit en dues causes. El motiu de la divisió és que les acusacions de la fiscalia contra vuit docents són per fets del 2 d'octubre, mentre que en el cas del novè professor és per una situació del 20 d'octubre. Aquest últim cas el porta el jutjat d'instrucció número 3 de Martorell, que ja ha obert diligències: investiga el docent pels delictes de discriminació i contra la integritat moral. Pel que fa a la causa contra els altres vuit professors, ha recaigut en el jutjat d'instrucció número 7 de Martorell, que encara ha de decidir si admet a tràmit la denúncia de la fiscalia.

Com que no totes les acusacions contra els docents de Sant Andreu de la Barca són per fets ocorreguts el mateix dia, això ha comportat un repartiment entre els jutjats d'instrucció –que es fa en funció de la data dels fets denunciats– que ha separat la causa entre dos tribunals. El jutjat d'instrucció número 3 de Martorell és el que ha assumit el cas per un fet del 20 d'octubre contra un únic professor de l'Institut El Palau. Segons la fiscalia, el 20 d'octubre el docent va demanar als alumnes d'una classe "que aixequessin la mà els fills dels guàrdies civils". La denúncia del ministeri públic afegeix que el docent va dir que "entenia" que els alumnes amb la mà alçada no volguessin fer vaga el 25 i el 26 d'octubre –hi havia una vaga general d'estudiants contra la repressió de l'1-O– perquè "els seus pares no eren independentistes".

La fiscalia considera que aquest professor "va assenyalar" els alumnes "perquè fossin blanc del rebuig i l'hostilitat dels seus companys de classe". De moment el jutjat de Martorell en el qual ha recaigut el cas ha decidit admetre a tràmit la denúncia del ministeri públic contra el docent. La causa està oberta al jutjat d'instrucció número 3 per discriminació i contra la integritat moral, però el tribunal encara no ha fixat cap data per citar a declarar el professor com a investigat. Pel que fa als altres vuit docents de Sant Andreu de la Barca, la fiscalia els ha denunciat per fets que, segons el ministeri públic, van passar a les aules de l'Institut El Palau el 2 d'octubre, l'endemà de l'1-O.

En el cas dels vuit professors restants, la denúncia ha arribat al jutjat d'instrucció número 7 de Martorell. Però aquest, a diferència del número 3, encara s'ha de pronunciar. Es preveu que els pròximes dies el tribunal aclareixi si obre diligències per la denúncia del ministeri públic i per quins delictes ho fa (en cas d'admetre-la a tràmit).

Penes de presó

La fiscalia, en la denúncia que ha presentat, acusa els nou docents d'haver discriminat i "humiliat" els alumnes fills de guàrdies civils després de l'1-O. Els atribueix un delicte de lesions a la dignitat dels alumnes per discriminació i un altre d'injúries greus. Tot i això, el jutjat de Martorell que ha admès a tràmit la denúncia investiga el professor per discriminació i delictes contra la integritat moral. Segons el Codi Penal, els dos delictes poden arribar a comportar penes de presó.

Malgrat tot, s'haurà de veure quin és el recorregut de la denúncia als jutjats de Martorell. Hi ha el precedent, de fa menys d'un mes, del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell, que ha decidit arxivar la causa contra sis dels vuit professors investigats –que van ser citats a declarar– per com havien tractat els fets de l'1-O a classe. En aquest cas, el tribunal manté la investigació contra dos dels docents.

stats