Societat 23/06/2019

El Marroc expulsa del Sàhara occidental dos exdiputats balears i una consellera canària

Josep Maria Costa, Miquel Jerez i Inés Miranda pretenien assistir d’observadors al judici contra la periodista sahrauí Nezha Khalidi

Ara Balears
2 min
Marroc expulsa dos exdiputats balears i una consellera canaria del Sàhara occidental

PalmaLes autoritats marroquines han expulsat aquest diumenge del territori del Sàhara Occidental els exdiputats balears Josep Maria Costa i Miquel Jerez, i la consellera del Cabildo de Gran Canària Inés Miranda, els quals pretenien assistir d’observadors al judici que aquest dilluns es reprendrà en un tribunal d’El Aaiun contra la periodista sahrauí Nezha Khalidi.

Els tres advocats representen el Consell General de l’Advocacia com a observadors en el judici de Khalidi i no se’ls va permetre descendir de l’avió que els va desplaçar des de Las Palmas quan va aterrar a El Aaiun.

Encara que Miranda va exigir a la policia marroquina una ordre escrita d’expulsió, no la va aconseguir, i només li varen dir que la seva presència a El Aaiun era ‘non grata’. També ha informat de l'expulsió l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Balears, que ha assenyalat en un comunicat que “el Marroc no té observadors en els judicis”.

Inés Miranda, molt compromesa amb el moviment independentista sahrauí, viatja regularment al Sàhara des de l’any 2002 i aquest és el primer pic que l’expulsen, segons va recalcar ella mateixa, abans de qualificar de “vergonyós” l’incident.

Aquesta és la segona expulsió del mateix tipus en poc més d’un mes. El 19 de maig, cinc advocats espanyols i dos observadors noruecs varen veure impedida la seva entrada al territori del Sàhara i varen haver d’agafar un avió de tornada a Espanya.

També en aquella ocasió els set expulsats tenien previst assistir a una sessió anterior del procés contra Khalidi, periodista del portal de notícies ‘Équipe Média’ a qui les autoritats marroquines persegueixen per exercir la seva professió sense la perceptiva acreditació.

Segons ‘Équipe Média’, Khalidi està acusada de “reclamar o usurpar un títol relacionat amb una professió regulada”, un càrrec que podria ser castigat amb una pena d’entre tres mesos i dos anys de presó.

Khalidi va ser arrestada el 5 de desembre passat, quan difonia en directe a través de Facebook un vídeo d’una manifestació a El Aaiun a favor de la independència del Sàhara Occidental.

stats