Crim masclista al Pakistan

La mare de les germanes assassinades al Pakistan: "Gràcies per deixar-me tornar"

La dona i el germà petit de les dues noies ja han aterrat a Barcelona, on s'estaran temporalment

3 min
Shaheen Azra, la mare de les dues germanes assassinades al Pakistan

BarcelonaAmb un fil de veu, la mirada fixa a terra i visiblement cansada, la Shaheen Azra, la mare de l’Arooj i l’Anisa Abbas –les joves de Terrassa de 24 i 21 anys assassinades al Pakistan perquè volien divorciar-se dels cosins amb qui havien estat forçades a casar-se fa un any– ha arreplegat forces i ha interromput el cònsol del Pakistan mentre parlava amb els mitjans per prendre la paraula: "Vull donar les gràcies. Gràcies per deixar-me tornar i gràcies a la policia pakistanesa, a les autoritats d'aquí i sobretot al consolat del Pakistan a Barcelona per ajudar-me", s’ha afanyat a dir amb l’ajuda d’una traductora. Unes passes més enrere, el seu fill més petit, de 13 anys, es mirava l’escena en silenci, darrera d’unes ulleres de sol força grans, que l’ajudaven a mantenir cert anonimat davant la munió de càmeres i flaixos que tenia al davant la família. 

Així, entre la tristor, l’agraïment i el focus mediàtic, la dona i el germà més petit de les dues noies de Terrassa, mortes fa uns dies per un dels anomenats crims d’honor, han aterrat aquest diumenge al matí a primera hora a l’aeroport del Prat, després de pràcticament 24 hores de vol. La policia pakistanesa va rescatar fa uns dies la mare i el germà petit de l'Arooj i l'Anisa després que ella assegurés que havia rebut amenaces de mort i que temia per la seva vida. Passats només tres dies han arribat envoltats de fortes mesures de seguretat enmig de sis agents dels Mossos d'Esquadra i la policia espanyola, i també del cònsol del país a Barcelona, Mirza Salman Baig.

Salman ha explicat que la dona i el germà petit de les noies viuran temporalment a Barcelona, en un pis de protecció. "Està molt agraïda pel tracte rebut, però com us podeu imaginar està fortament traumatitzada i demana als mitjans privacitat, tant per a ella com per a la seva família, per poder superar tot el que estan passant", ha dit el cònsol, que ha assegurat que la investigació segueix el seu curs i que "hi ha moltes evidències dels assassinats". "La investigació està molt ben feta i per un acte com aquest la pena mínima són 25 anys", ha afegit Salman.

La mare de les noies no ha volgut afegir cap detall sobre la investigació. “Jo no en sé res”, ha resumit tímidament sense deixar de mirar a terra just abans de marxar de la terminal T1 del Prat.

Les dues germanes de Terrassa assassinades al Pakistan

El crim d'honor que ha commocionat Catalunya

L'Anisa i l'Arooj Abbas, de 21 i 24 anys, vivien a Terrassa, juntament amb el seu pare. Fa deu dies van ser assassinades per alguns dels seus familiars al Pakistan, en una visita "trampa", perquè les noies tenien intenció de divorciar-se dels seus cosins, amb els quals les havien casat per la força. Els fets van passar el 20 de maig, després que presumptament les joves es neguessin a permetre que els homes amb qui les havien casat les acompanyessin de tornada a Catalunya "per poder emigrar a Espanya", una negativa que va desencadenar el doble feminicidi que ara s'investiga com un crim d'honor.

Les germanes eren originàries de Gujrat, a la província oriental pakistanesa del Panjab. Segons va explicar en aquell moment el portaveu de la policia del país, les dues noies "van ser estrangulades i van rebre un tret mortal mentre dormien". Poques hores després la policia va detenir sis sospitosos, tots familiars de les noies, com a presumptes autors del crim. D'aquests, un dels germans i l'oncle van confessar l'assassinat a la policia.

stats