8M
Societat 08/03/2023

Milers de persones recorren Palma pel 8-M en dues manifestacions paral·leles

La convocatòria de la Coordinadora Transfeminista ha aplegat prop de 1.500 assistents i la del Moviment Feminista de Mallorca, gairebé 3.000

3 min
La manifestació del MVM, a l'esquerra; la manifestació de la Coordinadora Transfeminista, a la dreta.

Palma—"I tu, a quina mani vas?"

Potser aquesta ha estat una de les preguntes més repetides a tots els racons de Palma aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Les dues manifestacions convocades, una a les 18 h i una altra a les 19 h, han aixecat expectativa i especulacions sobre quina rebria més suport. I bé, el compte enrere ha acabat i el misteri ha quedat resolt.

La primera, convocada per la coordinadora 8M Transfeminista, ha arrencat amb la plaça d'Espanya plena i amb el lema "Foc al capitalisme, foc al patriarcat". Centenars de persones han començat a marxar pel carrer del Sant Miquel i el carrer Colom rumb a la plaça de Cort, on han arribat prop de 1.500 persones i han llegit un manifest, tot i que no disposaven d'escenari ni sistema de so adequat.

Una hora més tard, a les 19 h, ha arrencat la manifestació del Moviment Feminista de Mallorca (MFM), al parc de les Estacions. Des d'allà han partit cap a les Avingudes i la Rambla per acabar al passeig del Born, on han llegit també un manifest, en aquest cas damunt un escenari i amb micròfons i altaveus. En total, ha aplegat gairebé 3.000 assistents. "Fortes, juntes i dempeus" ha estat el lema d'enguany, sota el qual han clamat contra la violència masclista i per la igualtat.

Quant a la divisió del feminisme aquest 8-M a Palma, la portaveu del Moviment Feminista de Mallorca, Sandra Serra, ha defensat que "els moviments és el que tenen: fluctuen", i ha assegurat que "qui no vulgui continuar en el MFM està en el seu dret, però sempre tindrà la porta oberta". Pel que fa a la seva posició davant els drets de les persones trans, Serra ha argumentat que estan "obertes a qualsevol persona que se senti dona" i que, en el cas de la Llei trans, sempre hi han estat d'acord "mentre no es retrocedeixi en els drets que hem aconseguit les dones".

Per la seva banda, la portaveu de la Coordinadora 8M Transfeminista, Sara Barceló, ha assenyalat que la seva convocatòria "representa el que és realment la majoria de moviment feminista de Mallorca, que és transinclusiu". En referència a la seva divisió respecte del MFM, ha recordat que, "primer de tot, Acció Feminista va sortir del Moviment el 2018 per denunciar comportaments trànsfobs; el 2021 ho va fer Ben Amics, perquè no era un espai segur per a la comunitat LGTBI, i el 2022, figures rellevants del feminisme a Mallorca varen fer un comunicat en què denunciaven tot això". Davant aquests esdeveniments, ha lamentat, el Moviment "no ha donat cap resposta" i, per aquest motiu, reclamen que el MFM, "que era transinclusiu i divers, torni als seus principis fundacionals".

Les assistències i les absències

Així, enguany, un dels principals dubtes era qui participaria a quina convocatòria. Tot i que inicialment els partits del Pacte no varen mostrar acord quant a quina manifestació secundarien, a la convocatòria de les 18 h s'han vist membres del PSOE, Unides Podem i MÉS. En el cas dels socialistes, la majoria de participants han estat caps visibles del Consell de Mallorca, com ara Javier de Juan, Sofia Alonso i María Ángeles Fernández, que més tard s'han desplaçat a l'altra convocatòria.

Ara bé, la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, han participat exclusivament a la manifestació de les 19 h, per "qüestions d'agenda", així com el batle de Palma, José Hila. "La divisió no és ideal mai, però cada una, des dels seus espais, continuam lluitant per uns objectius comuns per aconseguir la igualtat real per a les dones", ha declarat Armengol sobre les dues convocatòries. A la manifestació del MFM també hi han assistit membres de Ciutadans, entre ells Patricia Guasp i Eva Pomar, i el Partit Popular, amb Marga Prohens i Toni Costa.

Pel que fa a entitats i altres institucions, en la primera manifestació també hi han pres part Ben Amics, la batucada FemSo, la CUP, Arran i altres entitats, com ara el sindicat de treballadores sexuals OTRAS. En canvi, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han assistit a la convocatòria del Moviment Feminista, que ha sortit del parc de les Estacions. Des d'allà han sortit milers de persones cap a les Avingudes i la Rambla per arribar finalment al passeig del Born.

stats