Societat 06/10/2018

Mallorca se suma a la IV Gran neteja estatal de fons marins

La platja del Portitxol i la reserva marina del Toro han estat escenaris d'aquesta iniciativa

Ara Balears
2 min
Imatge dels residus recollits.

PalmaLa platja del Portitxol i la reserva marina del Toro han estat escenaris d'activitats de neteja en el marc de la IV Gran neteja estatal de fons marins.

Aquestes dues neteges, la del Toro amb bussejadors i la del Portitxol amb voluntaris en terra i mar, formen part de la convocatòria de 1.500 voluntaris en 30 punts del litoral d'Espanya per donar continuïtat a una iniciativa que cerca sensibilitzar contra la contaminació marina i amb la qual només l'any passat es varen recollir més de 20 tones de plàstic, segons ha informat l'organització, la Xarxa de Vigilants Marins.

A la neteja de la platja del Portitxol, hi ha participat la regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol. Els voluntaris han netejat la platja de residus, els han separat per tipologies i l'empresa municipal Emaya, que hi ha aportat poals i bosses, els recollirà.

Imatge dels voluntaris.

Els residus sòlids que arriben a les mars i als oceans ocasionen la mort de més d'un milió d'aus i 100.000 tortugues i mamífers marins anualment, segons l'organització, que durà a terme neteges de litoral a tot Espanya entre aquest dissabte i el 14 d'octubre en aquesta IV Gran neteja de fons marins.

Les dades obtingudes en aquesta campanya s'incorporen a la de ciència ciutadana de "1m2 per les platges i els mars", del Projecte Allibera i s'integraran en la base de dades del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Per a això, s'utilitza durant les neteges l'aplicació mòbil Marnoba, desenvolupada per l'Associació Abocats Zero i KAI Marine Services, una plataforma que recopila, emmagatzema i mostra informació sobre les escombraries marines de les costes espanyoles.

D'aquesta forma, s'aconsegueix informació que permet adquirir un major coneixement de la tipologia de residus que apareixen en el mitjà marí, sobre el seu origen i vies preferents de transport i deposició.

stats