Urbanisme
Societat 05/10/2023

Entre 2015 i 2021 a Mallorca s'ha construït l'equivalent a una urbanització de 4 km² a sòl rústic

El geògraf Mateu Vich presenta l'estudi que va elaborar per a Terraferida a Santa Maria

2 min
Habitatge en construcció en sòl rústic

PalmaSi hi ha algú que coneix Mallorca pam a pam és Mateu Vich. Aquest geògraf és l'autor d'un detallat estudi de Mallorca comparant fotografies des del 2015 fins al 2021 que aquest divendres, 6 d'octubre, presentarà a les Cases des Mestres de Santa Maria del Camí a les 19.30 hores. L'expert considera molt important difondre la situació del sòl rústic a l'illa: "La majoria de gent", afirma, "no és conscient del que tenim construït actualment en rústic perquè, com que està dispers, passa desapercebut, i la realitat és que ja equival a una urbanització de 400 hectàrees, és a dir, 4 milions de metres quadrats". Vich considera que ja no s'ha de permetre construir més en sòl rústic i s'hauria de prohibir, com ja es va fer el 2003 a Menorca.

L'estudi sobre sòl artificialitzat a Mallorca es va elaborar per al col·lectiu Terraferida i ha permès comprovar que només en els sis anys examinats s'han construït 1.030 habitatges nous en sòl rústic. "Amb les darreres dades del Consell", Vich es refereix al fet que el govern insular va anunciar aquest estiu que s'han autoritzat 3.137 noves construccions en rústic des de 2015: "Vol dir que hi ha autoritzacions per construir 2.000 habitatges més dels que nosaltres hem constatat. Això és molt bèstia, perquè, a més, el milenar de construccions noves que nosaltres hem registrat són xalets immensos, amb una mitjana d'espai ocupat de 3.500 m²".

L'estudi de Mateu Vich mostra que l'impacte de la construcció en sòl rústic és molt important perquè s'estan donant usos urbans a espais rústics que deixen de ser forestals i agrícoles, però també per l'impacte mediambiental que suposa. "Una persona que viu a foravila ha d'agafar el cotxe per a qualsevol cosa. Imagina el que això suposa, calculant una distància mitjana de dos quilòmetres, si ho multipliques per quatre vegades al dia i per 1.000 habitatges".

stats