Coronavirus
Societat16/04/2021

Malestar a Menorca pel manteniment de les restriccions

El Consell, els ajuntaments, els sindicats i les patronals havien pactat reclamar endarrerir el toc de queda i que la restauració pogués servir sopars

Ivan Martín

MaóEl Govern balear ha aconseguit posar d’acord les institucions menorquines (Consell i ajuntaments), les patronals econòmiques (PIME i CAEB) i els principals sindicats (CCOO i UGT), però no per bé. Totes aquestes entitats, que representen bona part de la societat menorquina, estan molestes amb l’Executiu per la decisió de mantenir i no suavitzar les restriccions per frenar el coronavirus, malgrat les dades epidemiològiques.

Institucions, patronals i sindicats integren el Consell Econòmic i Social (CES) de Menorca, un òrgan que ha traslladat a l’executiu autonòmic una proposta de flexibilització de les restriccions basant-se en les bones dades sanitàries de l’illa, en què al tancament d’aquesta edició tan sols hi ha 21 casos actius de covid-19 i una sola persona ingressada a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital Mateu Orfila de Maó. 

Cargando
No hay anuncios

El CES va pactar demanar al Govern endarrerir una hora el toc de queda, adaptar els horaris de bars i restaurants perquè puguin servir sopars, que es fes una campanya de sensibilització per mantenir el baix índex de contagis i que es garantís el compliment de les mesures. El Govern, però, ho ha rebutjat. Això ha sorprès els membres del CES, que consideren que la seva proposta era fàcil d’assumir i que, evidentment, es podia canviar si la pandèmia remunta.

De tota manera, el conseller de Model Econòmic del Govern balear, Iago Negueruela, va intentar aquest divendres rebaixar la tensió amb els representants de les associacions de restauració de PIME i la CAEB. Negueruela confirmà la petició de les patronals menorquines, però es mostrà inflexible en la revisió de les restriccions, que es mantindran fins divendres que ve: “La restauració no és la responsable dels contagis, però analitzarem la proposta en el pròxim Consell de Govern”, i va posar damunt la taula una alternativa: “Apostam per una desescalada lenta i progressiva, tot i que estudiarem que els restaurants puguin oferir, en les vigílies de festiu i caps de setmana, el servei de sopars a l’exterior, espais molt més segurs que els interiors”.

Cargando
No hay anuncios

La negativa del Govern no atura la reclamació del CES, encapçalat per la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora. Es reconeix desil·lusionada i assegura que entén la decepció de les patronals i els sindicats. “Comprenc la sensació de menyspreu dels integrants del CES, sobretot perquè fas un esforç, arribes a acords i després són rebutjats”, admet. De tota manera, Mora manté que “no hi ha cap pretensió de menysprear al darrere de la negativa del Govern” i ho atribueix simplement a una qüestió de temps: “Aquesta setmana el debat no toca, la vinent podrem negociar”. I si això no passàs, la presidenta avisa: “Seré més contundent, com a menorquina, perquè tenim una incidència de casos que permet avançar”.

Fonts del Govern insisteixen que les mesures es revisen quinzenalment i que, per tant, les restriccions de Menorca es tornaran a valorar d’aquí a poc. 

Cargando
No hay anuncios

L’acord del CES implica una feina conjunta d’institucions, sindicats i patronals que feia que esperassin un gest per part del Govern. Mora assegura que Menorca mantindrà la petició de flexibilització “sempre que els criteris sanitaris així ho certifiquin”, però té clara la prioritat: salvar la temporada turística. “Tots els esforços estan encaminats a tenir temporada. No ens podem permetre, en termes econòmics, un estiu com el de l’any passat, per això cal mantenir els contagis de covid-19 a menys de 50 per cada 100.000 habitants”, va reblar.

Els sindicats són els més vehements respecte de la reacció del Govern i desmenteixen que el manteniment de les restriccions estigués consensuat amb els agents socials de Menorca. Ho deixa clar el secretari general de la UGT a l’illa, Servando Pereira: “A Palma seuen amb els nostres homòlegs, però només a títol informatiu, sense debatre res. Si s’hagués pressionat més, segurament hauríem aconseguit el vistiplau d’alguna de les flexibilitzacions”, admet. I afegeix: “És molt greu, perquè hem treballat molt per arribar a un acord històric entre tots i després ni tan sols hem tingut l’opció de negociar”. Pereira creu que el Govern ha menyspreat tota l’illa i afirma que “dona l’esquena als menorquins”, perquè “el CES és Menorca”. 

Cargando
No hay anuncios

El secretari general de CCOO, Antonio Soria, demana que el Govern tingui en compte els diferents escenaris de cada illa. “Els ha faltat tacte, no aprovant cap mesura”. Soria, que considera que els han clavat “una bufetada”, troba “greu” que l’Executiu no recollís ni les propostes de sensibilització ni de garantir el compliment de les normes sanitàries: “Sabíem que no era fàcil, però que no ens hagin fet cas en res no ens ho esperàvem”. “Es podia haver dit que no però d’una altra manera: dir, per exemple, que es manté el toc de queda perquè a totes les illes es viu la mateixa situació, però explicant que es faria una campanya de conscienciació i que es farien complir les normes”, argumenta.

Reactivar l’economia

Les patronals posen damunt la taula les dades sanitàries que ha tingut Menorca durant tota la pandèmia. Maria Garcia, de PIME, i Enric Casas, de la CAEB, destaquen que Menorca sempre ha estat l’illa on s’han controlat millor els contagis. Per Garcia, la proposta del CES era “molt raonable” i “necessària per aconseguir una certa activitat econòmica”. “El Govern pren les decisions directament, sense fer gaire cas de la sensibilitat de l’illa. No sé si a Mallorca ho entenen, però Menorca ha sabut controlar les situacions més crítiques”, remarca. 

Cargando
No hay anuncios

La secretària general de PIME creu que aquest esforç s’hauria de correspondre amb la relaxació de les restriccions, que serviria per “temptejar” la temporada. “Proposam intentar controlar el creixement dels casos i la pressió sanitària quan s’obrin les portes i hi hagi més contagis”. El director de la CAEB parla d’oportunitat perduda per reactivar l’economia i incideix en el comportament “exemplar” dels empresaris: “És cert que en la restauració hem tingut un punt més de permissivitat, però hem demostrat que les dades s’han mantingut i fins i tot millorat”.