Societat 05/02/2021

Un malalt de covid-19 derivat a la privada pot arribar a costar 2.000 euros al dia

2 min
Un de les UCI de l'hospital de Son Espases.

PalmaLa Conselleria de Salut i la patronal de la sanitat privada varen signar divendres el conveni que marca les condicions per derivar pacients amb coronavirus a centres privats quan es necessiti rebaixar la pressió assistencial als hospitals públics. El document acordat estableix que derivar un pacient a la xarxa privada de salut costarà al Govern entre 1287,50 i 2.087 euros al dia, depenent del nombre de dies que estigui ingressat, segons han informat fonts de l’IB-Salut a l’ARA Balears. En el cas dels ingressos a planta, s’estableix un preu de 600,33 euros per cada llit ocupat. 

Al llarg de la pandèmia, ja s’han fet derivacions a hospitals privats, però l’IB-Salut no en té la xifra total. Les mateixes fonts expliquen que fins ara el preu es negociava amb cada empresa.

El director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i la presidenta de la Unió Balear d’Entitats Sanitàries (UBES), Carmen Planas, varen signar divendres el conveni, que estarà vigent fins al 31 de març. Hi participen el grup Juaneda, Quirónsalud, l’Hospital de Llevant i la Policlínica Nostra Senyora del Rosari. Segons explica Salut en un comunicat, l’acord estableix per primera vegada un protocol general “per oferir assistència sanitària conjunta i coordinada a pacients amb coronavirus”.

Cens compartit

El conveni també preveu que es derivin pacients amb altres patologies si algun centre públic en té necessitat a causa de l’emergència sanitària. A banda de les derivacions, Salut i la patronal han acordat establir un cens compartit diari, perquè les dues bandes puguin saber en tot moment quina és l’ocupació de les unitats de crítics i la disponibilitat de llits a planta en cada centre.

Cal recordar que durant la primera onada de la pandèmia els hospitals de la xarxa pública varen tenir un màxim de 115 pacients a l’UCI i 465 a planta; en la segona onada, 69 crítics i 651 llits d’hospitalització; i en la tercera, 140 a l’UCI i 479 a planta.

stats