Societat 22/04/2020

El macroestudi estatal d'immunitat farà 2.500 proves de coronavirus a les Illes

El personal d'Atenció Primària serà l'encarregat de dur-les a terme i els participants seran triats a l'atzar per l'INE

M.f. / A.l.
1 min
Sanitària en el Laboratori de Macrobiologia de Son Espases

PalmaEl macroestudi que vol fer el govern central per conèixer el grau de contagi del coronavirus a les comunitats autònomes preveu fer 2.500 proves a les Illes. Serà el personal d'Atenció Primària l'encarregat de dur a terme aquest estudi de seroprevalença, que, segons fons de la Conselleria de Salut, començarà la setmana que ve.

La directora general assistencial del servei de salut, Eugènia Carandell, ha informat que a la recollida de dades es preveu fer proves a les mateixes persones en tres moments temporals diferents per veure la situació epidemiològica i la transmissió intrafamiliar en cas de positivitat. Carandell ha comentat que el nombre de proves que es faran a les Balears és superior al d'altres comunitats per la realitat insular.

El mostreig s'oferirà a persones triades a l'atzar per l'INE però tenint en compte que ha de ser proporcional a la població dels diferents territoris perquè les dades estadístiques siguin significatives. La participació és voluntària.

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha fet referència diferents vegades a la intenció del govern central de fer aquest macroestudi anunciat el 7 d'abril. Per aquest motiu, aquest dimecres, quan n'ha parlat en roda de premsa, ha deixat entreveure certs dubtes: "Veurem si l'estudi comença dilluns".

Espanya

L'estudi d'immunitat del covid-19 preveu fer proves de coronavirus a 60.000 persones de tot Espanya. L'Institut Nacional d'Estadística ha seleccionat a l'atzar 36.000 llars de tot l'Estat per fer un estudi representatiu en l'àmbit poblacional i a totes les persones que conviuen a cadascun d'aquests domicilis.

El ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, reunit dimarts, és el que va acordar que el personal sanitari de cada comunitat, sobretot els serveis d'atenció primària, serà l'encarregat de fer les proves.

stats