Loteria de Nadal 2023

Loteria de Nadal 2023: com podràs comprovar si el teu número ha estat premiat

La Loteria de Nadal deixa 60 milions d'euros a tot el país i una administració de Barcelona dona fins a cinc premis

5 min
L'administració de loteria de Les Arenes, que ha repartit diversos premis

S’ha fet esperar, però, finalment, a les 13.16 h, els alumnes del Col·legi de Sant Ildefons l’han cantat: el número guanyador del primer premi de la Loteria de Nadal és el 88.008 i ha repartit la fortuna per tot l’Estat. La grossa més tardana de la història ha anat a parar sobretot a Madrid (50 sèries), Jaén (20 sèries) i Écija, a Sevilla (15 sèries). Catalunya només ha aconseguit endur-se un pessic de 19 milions d’euros que han caigut a Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Tortosa. En total, la Loteria de Nadal ha deixat uns 60 milions d'euros a Catalunya.

A Barcelona, a l’administració del centre comercial Arenas han viscut una jornada històrica: no només ha venut dos dècims de la grossa, sinó que també ha repartit quatre cinquens premis. “Ja estic cansat de celebracions”, explica a l’ARA el seu propietari. Amb només 22 anys el Víctor es va endinsar en una aventura agafant d’inspiració la seva àvia, que tenia una administració de loteries a Jaén. L’any 2015 va decidir seguir els seus passos i va obrir la loteria en un Arenas acabat d’estrenar. 

El primer dia va trobar una pedra al fons de la botiga. Ara està pintada de color daurat. "No diguis que està pintada de daurat, que et sent", talla el Víctor. És la pedra d'or, l'amulet de l'administració, "la deessa Fortuna personificada". Tots els bitllets passen per aquesta pedra. "Aquest és un lloc màgic. Ja hi havia una mica de mite que aquí toca", comenta el Joel, que també hi treballa. Per això cada any es preparen per a una macrofesta. Per exemple, l'any passat van comprar un canó de confeti i fins i tot van fer classes de ball per fer una coreografia si tocava la grossa. No va tocar.

Aquest any no han fet classes de bachata, però ha sigut un no parar de celebracions. Des de primera hora del matí fins al migdia, una darrere l'altra. "Massa premis. Ho hem petat", diu el Joel. Deu ampolles de cava buides són el testimoni d'una festa que ha durat hores. El més especial? "La grossa, encara que només siguin dos dècims". En total, han repartit gairebé un milió d'euros, la majoria a taquilla. Ara bé, cap afortunat ha vingut a aquesta parada a tocar de la plaça Espanya de Barcelona. Ara, admeten, la història de la pedra d'or ja s'ha convertit en un mite.

El Víctor, propietari de l'administració de la loteria d'Arenas, amb la 'pedra d'or'.

També a l’administració del carrer Canonge Baranera de Badalona s’ha fet festa grossa després de saber que havia venut dues sèries de la combinació de la sort. De fet, és la localitat catalana que ha repartit el tros de pastís més gros del primer premi, amb vuit milions d’euros. La responsable de l’administració, Mireia Solà, s’ha mostrat visiblement emocionada després d’haver venut les úniques dues sèries que tenia del 88.008. “A veure si més endavant sabem d’algun veí que hagi comprat el dècim”, ha dit. Ella no havia comprat cap butlleta premiada i es lamenta de no haver-ho fet, però també ha manifestat la seva alegria per haver “repartit sort” entre els veïns. 

“El 88.008 és un número considerat lleig, però avui els números lletjos són bonics”, deien els venedors Ángeles Toro i Dani Juárez, de l’administració de Sant Vicenç dels Horts que ha repartit 4 milions d’euros en deu dècims de la grossa. És el primer cop que aquesta parella, al capdavant del negoci des de fa deu anys, ven un primer premi. “Tots els hem venut per finestreta a veïns del poble”, expliquen. Amb tot, encara cap dels guanyadors ha contactat amb ells. 

Els cinquens somriuen a Salt

El segon premi del sorteig, el 58.303, premiat amb 1.250.000 euros per sèrie i 125.000 euros per dècim, s'ha venut sobretot a la Corunya (130 sèries). També ha regat Pontevedra i ha deixat una sèrie a Madrid, Burgos i Astúries. A Catalunya, només han tocat 1.250.000 euros, repartits a Sant Joan Despí. Pel que fa al tercer premi, del 31.938 i premiat amb 500.000 euros per sèrie i 50.000 euros per dècim, Alacant se l'ha emportat íntegrament. 

Catalunya sí que ha tingut més sort amb els quarts i cinquens premis. El 41.147, el segon quart premi, s'ha venut gairebé sencer a Granollers. A la capital del Vallès Oriental s'han repartit 33,2 milions d'euros, la majoria venuts a l'administració que codirigeixen Esperança Muñoz i Isabel Villanueva, que fa anys que estan molt vinculades al número 147. Expliquen que el 2010 van fer un viatge a Madrid per viure en directe el sorteig de la rifa de Nadal, però un cop allà van perdre l'autobús 147. També van intentar comprar un número que acabava en 47 sense èxit. El segon premi d'aquell any va ser per al número 147, i a partir d'aquell moment van convertir el 147 en un "número de l'administració" i van adoptar com a propi el 41.147. "És el nostre número des del dia que vam obrir", explica l'Esperança.

En canvi, els cinquens premis han estat molt repartits. Són el 54.274, el 45.353, el 88.979, el 92.023, el 01.568, el 86.007, el 57.421 i el 37.038. Per primer cop, Salt ha estat una de les poblacions afortunades amb un premi gros de Nadal. La mateixa administració de loteria ha repartit 3,1 milions d'euros amb el número 92.023. Tot i que té més de 40 anys d’història, des de fa poc més d'un mes té nous propietaris. “Vam començar el dia 13 de novembre i això és arribar i moldre. Ha sigut un matí de bojos, estic en un núvol”, diu la Mireia, que regenta l’administració juntament amb la seva parella i el seu germà. Són saltencs de tota la vida, han venut la majoria dels números a la finestreta i coneixen molts dels compradors. “Estem orgullosos de la multiculturalitat de Salt i el premi és un pessic per a molta gent del barri que segur que els anirà molt bé”, comenta la Mireia, que afegeix: “Jo mateixa tinc a mitges un número amb el meu germà i part de la família del meu home i amistats també ens l’han comprat”.

Després de tot el bullici del matí, a mitja tarda, desenes de veïns, la majoria d’origen africà, s’aturaven al carrer Guimerà de Salt encuriosits i per comentar la jugada i resoldre dubtes sobre com recollir els premis menors. Entre la cua s'ha obert pas el José, amb cadira de rodes, que, sense voler alçar la veu, ha mirat la Mireia, ha aixecat el polze i ha somrigut. “No vaig cridant davant de tothom, però esclar que estic content, moltíssim. Com podria no estar-ho?”, exclama. I avança: “M’ho gastaré amb un bon regal per a la neta per Reis i passant un bon any, que m’ho mereixo”. Un altre guanyador és el Marzouk, que dijous va comprar el número a última hora per petició de la seva filla, i farà servir els diners per a un viatge al Marroc en família. I el Bakari, que ja ha comprat la mateixa combinació per al sorteig de Reis, comenta la presència de l’any que s’acaba a la sèrie: “Just un amic fa els anys el dia 9, som l’any 2023, i al meu germà li ha tocat el premi, així que és un número amb sort”.

Quan podré cobrar el meu premi?

Els guanyadors dels premis podran cobrar-los fins al 22 de març del 2024. Els guardons inferiors a 2.000 euros es poden cobrar en els punts de venda de Loteries a partir de l'endemà del sorteig, o just després de la rifa a través de Bizum. Els premis més grans s'han de cobrar en una de les entitats financeres autoritzades.

stats