Societat 01/06/2018

Localitzen un linx ibèric que venia de Portugal a l'àrea metropolitana de Barcelona

Des de principis del segle XX no es veia a Catalunya cap exemplar d'aquesta espècie en perill

Ara
2 min
Imatge del linx ibèric detectat a l'àrea metropolitana

BarcelonaEls Agents Rurals han detectat la presència d'un linx ibèric ('Lynx pardinus', una espècie en perill d'extinció) a l'àrea metropolitana de Barcelona. S'anomena Litio i és un mascle alliberat el 2015 a Portugal que va néixer el 2014 al centre de cria en captivitat de l'Acebuche, a Huelva. Els membres dels Agents Rurals el van fotografiar el 29 de maig, quan buscaven l'animal avisats que s'havia vist un linx a la zona, segons informa l'ACN.

A partir de la imatge, tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat han pogut identificar l’animal gràcies al collar emissor que duia, i a la col·laboració dels experts dels programes de reintroducció d’aquesta espècie a la península Ibèrica, així com als responsables del projecte Iberlince.

El linx, conegut amb el nom de Litio, encara duu el collar GPS

A l'animal ja l'havien capturat el 5 de maig del 2016 a la finca Gibraleon (Huelva), després de veure que no s'acabava d'adaptar al medi. El van traslladar al Centre de Recuperació d’Espècies Amenaçades (CREA) de Huelva perquè estava dèbil. Un cop recuperat, el van tornar a alliberar a Portugal, al Vale do Guadiana, i pocs dies després el senyal de GPS que emetia el seu collar es va perdre.

Ara la Generalitat estudia capturar-lo, perquè no poden garantir la seguretat de l'animal a la zona on és, a prop d’infraestructures viàries i nuclis urbans. Amb el suport d’un equip tècnic i veterinari del projecte Iberlince, es localitzarà l’animal per via terrestre, amb un receptor de senyal i, si no és possible, amb altres mitjans.

És la primera vegada que es detecta la presència d’un linx ibèric a Catalunya des de principis del segle XX. El projecte Life Iberlince, en el qual participen Portugal i Espanya (Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia), pretén recuperar la distribució històrica de l'espècie mitjançant la reintroducció. Amb les feines de conservació que s'han fet fins ara s'ha aconseguit passar de 94 exemplars el 2002 a 589 en l'últim cens del 2017.

stats